Gemengde reacties bij gescheiden ophaling GF(t): “Wie wekelijks een halfvolle gele zak buitenzet, zal al besparen”

Vorige week werd in Ichtegem voor het eerst een aparte ophaling van GF(t) georganiseerd. © Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Vorige week werd in Ichtegem voor het eerst een aparte ophaling van GF(t) georganiseerd. En zoals dat steeds het geval is bij veranderingen waren de (gemengde) commentaren niet van de lucht. Zelfs bij de eerste aankondiging werd het idee door sommigen al afgeschoten, terwijl het door anderen dan weer zeer positief onthaald werd.

Wie een beschuldigende vinger uitsteekt naar het gemeentebestuur heeft het alvast bij het verkeerde eind. Het gaat hier om de toepassing van een Europese richtlijn, dus daar heeft de gemeente weinig in de pap te brokken. Dat de bedeling van de infopakketjes niet vlekkeloos verliep, heeft dan weer te maken met de levering door een derde partij, en de gemeente belooft dat iedereen alsnog het pakketje met twee gratis zakken zal krijgen.

tuin en composthoop

Voor wie een tuin en een eigen composthoop heeft, of wie kippen houdt (of zijn etensresten kwijt kan bij de kippen van buren/familie), zal het allemaal niet veel uitmaken. Die mensen hebben weinig of niets om in de gele zak te deponeren en zullen er dus waarschijnlijk ook geen gebruik van maken.

financiële overweging

Anders ligt het natuurlijk voor gezinnen die niet over een tuin beschikken of klein behuisd zijn. Daar is de meest gehoorde vraag Waar gaan we die extra zak zetten?, gevolgd door de opmerking Als we moeten wachten tot die zak gevuld is, kruipen de maden eruit!. Maar ook hier wordt er genuanceerd: “Zelfs als we wekelijks een halfvolle gele zak buiten zetten, scheelt dat serieus in volume in de grijze restafvalzak, én dus in onze portemonnee!”, klinkt het.

Milieuschepen Celesta Muylle (WIT) kon nog geen exacte cijfers meegeven over deze eerste ophaalronde. “Dit is sowieso iets dat moet groeien, maar uit het feit dat er toch al heel wat mensen extra zakken hebben aangekocht en afgaande op de praktische vragen die we krijgen, durf ik zeker te stellen dat veel mensen mee zijn in het verhaal”, besluit schepen Muylle.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier