Gemeenteraadslid Nele Caus: “Stop met de dagtoerist in Brugge te verketteren”

De toeristische drukte in Brugge zorgt ook voor politieke discussies in de gemeenteraad. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Vroeger was het allemaal de schuld van de sossen, wel nu is het hier in Brugge precies allemaal de schuld van de toeristen!” Met die woorden hekelde gemeenteraadslid Nele Caus (N-VA) maandagavond het feit dat de Bruggelingen zich steeds meer storen aan toeristen. Raf Reuse (Groen) vroeg maatregelen om het cruisetoerisme en het excursionisme aan banden te leggen en stelde vast dat het stadsbestuur inzake toeristisch beleid verdeeld is.

“De uitkomst van de recente bewonersbevraging stond eigenlijk in de sterren geschreven” meent Nele Caus. “Het toerisme wordt almaar negatiever ervaren, hoe fier de Bruggeling ook is op zijn stad en hoezeer hij het economische belang van het toerisme erkent. Dit is heel verontrustend.”

“Maar eerlijk, we hebben dit deels aan onszelf te danken. In plaats van van toerisme een positief verhaal te maken focuste men zich op de nadelen en benadrukte men godganse dagen de keerzijde van de medaille. Nochtans zijn wij absoluut geen tweede Venetië , geen tweede Dubrovnik!”

Verschraling

Vroeger was het allemaal de schuld van de sossen, wel nu is het hier in Brugge precies allemaal de schuld van de toeristen! Verschraling van het winkelaanbod? Schuld van de toeristen! Komaan zeg, wees eens eerlijk”, vervolgt Nele Caus.

“Hoe komt het dat we een enorme achtergang hebben in ons winkelaanbod? Omdat er geen deftig acquisitiebeleid gevoerd wordt om mooie spelers uit verschillende segmenten aan te trekken naar onze winkelstraten. Zelfs de B-merken lopen weg uit Brugge. Daar schort het probleem. Dat is de realiteit”.

Evenwicht

Het wordt dus volgens Nele Caus hoog tijd om het narratief te wijzigen, niet de Brugse toeristische strategie: “We moeten naar meer evenwicht streven in ons toerisme. We moeten inzetten op een breder toerisme, op alle vormen van toerisme maar met een bijzondere focus op de verblijfstoerist en de meerwaardezoeker. Maar stop met die dagjestoerist te verketteren. Straks komen er nog betogingen tegen toeristen…”

Raadslid Stefaan Sintobin (VB) pleitte voor een Staten-Generaal van het toerisme, met alle actoren:”Vergeet niet dat toerisme een bron van inkomsten is voor vele Bruggelingen. Want dit probleem kun je niet zomaar oplossen.”

Karin Robert (Groen) wees erop dat 51 procent van de Bruggelingen vinden dat hun stad overgeleverd is aan het toerisme. Haar partijgenoot Raf Reuse pleitte voor minder ‘selfie’-toerisme en meer ‘pyjama’-toerisme: “Dus meer verblijfstoeristen en minder cruisetoerisme. Er zijn maatregelen nodig tegen de zogenaamde excursionisten die met een bus een paar uurtjes naar Brugge komen. Als zelf toeristen het te druk in Brugge vinden, besef je dat er een probleem is.”

Uitdaging

Volgens toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) werden in mei en juni 2158 Bruggelingen bevraagd: “Uit dit bewonersonderzoek blijkt dat twee derden van de Bruggelingen het toerisme nog ondersteunt, wel is die steun met 12 procent gedaald in vergelijking met de vorige enquête. Drie kwart van de Bruggelingen vindt het te druk en voelt zich in zijn comfort en mobiliteit gestoord door het toerisme. De helft wil minder bezoekers. Dat is een grote uitdaging, want volgens de prognoses zal Brugge tegen 2030 jaarlijks 11 miljoen toeristen ontvangen. Nu zijn het er 8 miljoen.”

“Visit Bruges werkt samen met studiebureaus in Kopenhagen en Londen aan een toeristische omgevingsanalyse. Die moet na overleg met de sector in de volgende legislatuur uitmonden in actiepunten, ter actualisering van onze toeristische strategie. Maar de bewonersenquête brengt vooral aan het licht dat onze huidige strategie om het toerisme te spreiden en ons te focussen op het verblijfstoerisme de juiste weg is. We verliezen enkel congrestoeristen en overnachtingen wegens de rigide toepassing van de hotelstop. Hogere taksen voor belastend autocar toerisme en een echt cruisebeleid dringen zich op. We mogen dat niet alleen overlaten aan het havenbestuur, de stad moet dit in handen nemen.”

Meerwaarde

Die laatste woorden waren niet naar de zin van burgemeester Dirk De fauw (CD&V), ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges: “We mogen het kind niet met het badwater weggooien. De grote rederijen respecteren de regels: ze komen niet in het hoogseizoen en meren niet in het weekend in Zeebrugge aan.”

“Veel cruisetoeristen verblijven van 10 tot 17 uur in Brugge en spenderen hier veel geld. Ze bieden een economische meerwaarde voor Brugge. Per schip starten 150 toeristen hun cruise in Zeebrugge, velen van hen hebben de avond voordien in Brugge overnacht. Enkele jaren geleden ging onze toerismedirecteur cruisetoeristen ronselen in Miami, nu wil hij ervan af. Begrijpe wie kan!”

Geen eensgezindheid

Raadslid Jean-Marie De Plancke (Open VLD) beaamde: “Als we het cruisetoerisme in Zeebrugge afremmen, gaan die schepen naar Duinkerke en komen die toeristen per bus naar Brugge!”

Raf Reuse (Groen) stelde vast: “Er is binnen de meerderheid geen eensgezindheid over toerisme. Mieke Hoste stelt de selectieve hotelstop in vraag en wil cruisetoerisme meer belasten. Het is straf dat de burgemeester een toeristisch ambtenaar afvalt. Er is hier geen toeristisch beleid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier