Gemeentebestuur plant groene oase in het centrum van Varsenare
Wie doorheen de statige dreef van Hof ter Straeten wandelt, ziet nu al de impact van Varsenare Noord. Even werd gevreesd dat ook het historische centrum van Varsenare volgepakt zou worden met beton, maar nu koopt het gemeentebestuur het domein ’t Schaeckhof, pal naast de kerk, zelf aan.
De site van 3.800 vierkante meter naast de Sint-Mauritiuskerk is erg gegeerd. Lang zag er het naar uit dat andermaal bouwpromotoren er hun slag zouden slaan, nu doet het gemeentebestuur waar blijkbaar zowat de hele de buurt om vraagt: een groene oase voorzien midden in de dorpskern. Eind 2018 keurde het schepencollege de bouwvergunning goed van Quality Street voor de realisatie van een appartementscomplex voor 18 appartementen met vier bouwlagen. Deze meergezinswoning naast de kerk zou hoger uitkomen dan de kerkbeuk én de historisch waardevolle site met voormalige brouwerij doen verdwijnen. Buurtbewoonster Elyne Meulenberghs, lid van Groen, zette met enkele andere buurtbewoners een actie op. Christa Van Eenoo gebruikte tijdens deze protestactie het spreekrecht om als burger op de raadszitting het schepencollege te overtuigen om van deze site een park voor het dorpscentrum te maken.
Handtekeningen
Later sprong ook Leefbaar Varsenare op de kar. De burgerbeweging verzamelde een rist handtekeningen en diende beroep in. En er was de ludieke actie waarbij het bord van de dorpskern van Varsenare werd aangepast met een appartementsblok dat boven de kerk uitstak. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed, dat eerder negatief adviseerde voor de bouwvergunning, ging in beroep bij de deputatie. Deze keurde in mei de plannen af. Nu koopt het gemeentebestuur zelf de volledige site inclusief de boomgaard, die uitzien op de appartementsgebouwen van de wijk Ter Hauwe. Een bocht van 180 graden in een gemeente die de druk van vastgoedmakelaars maar ook de noodzaak tot dorpskernvernieuwing echt wel voelt. Of keek men naar de wel waardevolle realisaties zoals het woonpark achter de kerk van Jabbeke of de aanpak van de dorpskern Snellegem?
Het gebied naast de Sint-Mauritiuskerk omvat de woningen van de Oude Dorpsweg 69 tot 73. De bijgebouwen van huisnummer 69 zouden overblijfselen zijn van de oudste bewaarde herberg Het Bruyne Cruys uit 1553. Ook de hoeve ’t Schaekhof zit in de site vervat, met daarachter een fruitboomgaard.
Wat restte van een voormalig tuinbouwbedrijf is inmiddels ingenomen door de wijk Ter Hauwe. Het waren vooral deze mensen uit de woningen en de aanpalende appartementsgebouwen die vreesden voor het verdwijnen van het groene uitzicht. Zowel Groen als Leefbaar Varsenare stelden als alternatief een park voor. Nu kiest ook het gemeentebestuur voor behoud én opwaardering van de publieke mogelijkheden van deze site.
Opportuniteit
“Het was altijd al de bedoeling om hier een stuk groen te vrijwaren, dat was eigenlijk zo al gestipuleerd in de aanvankelijke bouwplannen”, zegt burgemeester Daniël Vanhessche. “Maar als gemeentebestuur kan je natuurlijk moeilijk alle gronden en gebouwen in de dorpskernen opkopen. Wij kijken uit naar opportuniteiten, dit was er nu eentje. Het is de bedoeling om een landschapsplan op te maken voor de buurt van de kerk, Schaekhof en de parking, een park in het centrum van het dorp.”
“We kijken wel eens naar hoe we het woonpark in Jabbeke ontwikkeld hebben Ook hier willen we een meerwaarde creëren voor de dorpskern en ook hier hebben we een beek die een parel in het landschap kan worden.” Welke invulling de gebouwen zullen krijgen, is nog even afwachten. Daniël Vanhessche maakt zich wel sterk dat de parkfunctie al volgend jaar kan gerealiseerd worden. Peter-Jan Hallemeersch van Groen is meer dan tevreden. “Voor zover ik het begrijp heeft de gemeente de hele site gekocht inclusief de boomgaard. Bedoeling is, zoals oorspronkelijk voorzien, om er een buurthuis en kinderopvang te creëren. Een beetje naar het voorbeeld van Jabbeke. De eigenaars krijgen wel een woonrecht. Een bouwpromotor heeft daar nu niets meer te zoeken. De site kan ontwikkeld worden door de gemeente en een park kan ingericht worden. Dat zal wellicht niet onmiddellijk gebeuren. Ik gok dat het eerder de zomer van 2024 zal worden”, besluit hij, met een knipoog.
(PA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier