Gemeentebestuur bekijkt eventuele komst van geldautomaat in Komen en Le Bizet: “En Waasten? Natuurlijk weer niet te bespeuren in de plannen”

Burgervereniging ‘Barjos Mountches’ uit Waasten heeft een petitie gelanceerd met een duidelijke boodschap. © CLL
Redactie KW

De eventuele komst van een Batopin geldautomaat, blijft de gemoederen beroeren in Komen. Burgervereniging ‘Barjos Mountches’ uit Waasten heeft een petitie gelanceerd met een duidelijke boodschap. “Die geldautomaat? Die moet hier komen!”

De geldautomaten, en vooral het grote tekort eraan, blijft een hardnekkig probleem voor heel wat Belgische steden en gemeenten. Banken proberen hun klanten te stimuleren zoveel mogelijk gebruik te maken van de betaalkaart en het internet, contant verdwijnt naar de achtergrond.

Gemor

Batopin, een onafhankelijke speler, vult nu doorheen het land die leegtes op door het installeren van neutrale geldautomaten. Ook Komen-Waasten staat op de planning, al zorgen de plannen voor heel wat gemor. Het gemeentebestuur onderzoekt of toestellen in Komen en het gehucht Le Bizet kunnen worden geplaatst. “En Waasten? Ja, dat is natuurlijk weer nergens te bespeuren in de plannen. Hoe kan het ook anders! Het gemeentebestuur heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze ons stiefmoederlijk behandelen.”

Stephane Efesotti, lid van burgercomité ‘Barjos Mountches’, spreekt klare taal. “We verslikten ons bijna in onze koffie toen we het nieuws te horen kregen. In de plannen wordt Waasten niet eens vermeld. We hebben al jaren geen bank meer en mensen moeten dan ook kilometers rijden om aan hun eigen geld te kunnen. We hebben hier nog steeds 25 ondernemers, die vaak klanten zien verdwijnen als ze moeten omrijden om geld af te halen. Dan zou je op zijn minst denken dat ze in Waasten toch overwegen om hier een automaat te zetten. Helaas lijkt het voor de beleidsmakers eenvoudiger om ze in het centrum van Komen te plaatsen. Extra zuur als je weet dat er daar nog steeds banken en dus ook geldautomaten zijn.”

Petitie

Het burgercomité besloot niet bij de pakken te blijven zitten en lanceerde een petitie. “En dat we niet alleen staan in onze strijd, werd snel duidelijk”, gaat Stephane verder. “In geen tijd werden volledige pagina’s met handtekeningen gevuld. Zelfs in het centrum van Komen steunt men onze zaak. Daar vinden ze het ronduit belachelijk dat ze er bij wijze van spreken automaten op elkaar gaan stapelen, terwijl wij in de koude blijven staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier