Gemeente Wingene voorziet digitale ondersteuning voor wie dat nodig heeft

Schepen van Welzijn Tom Braet.© NS
Schepen van Welzijn Tom Braet.© NS
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Deze coronaperiode zorgt ervoor dat digitale vaardigheden belangrijker zijn dan ooit. De gemeente Wingene ondersteunt deze digitale dienstverlening naar de meest kwetsbare inwoners.

De coronacrisis bracht heel wat veranderingen met zich mee. Alles ging meer dan ooit digitaal. De gemeenten moesten noodgedwongen werken met een online dienstverlening en de scholen werkten via afstandsonderwijs. Voor velen werd dit een moeilijke zoektocht met vele vragen en problemen.

Cursus

Het Sociaal Huis van de gemeente Wingene voorziet, in samenwerking met het Centrum voor Basiseducatie, digitale ondersteuning voor wie het nodig heeft. “Via de scholen en onze eigen begeleiding bij gezinnen vingen we heel wat signalen op dat de aansluiting met de digitale werking moeilijk verliep”, verduidelijkt Elise Vertriest, brugfiguur van de gemeente Wingene. “Daarom werd beslist om bij het begin van het nieuwe schooljaar een cursus op poten te zetten waarbij de digitale vaardigheden van ouders werden aangescherpt. Ouders leerden werken met MS Teams, Gimme, e-mails versturen en werken op het internet.”

“Wie de volledige cursus had gevolgd, kreeg een laptop mee naar huis” – schepen Tom Braet

Na een positieve evaluatie van de eerste lessenreeks, besloot men om de samenwerking met het Centrum voor Basiseducatie te verlengen. “Na de krokusvakantie wordt de nieuwe cursus op maat onder de naam ‘mee met je e- gemeente’ aangeboden”, weet schepen van Welzijn Tom Braet. “De online dienstverlening van de gemeente wordt verkend en de deelnemers leren werken met online platformen zoals het e- loket Mijn Bibliotheek. Maar ook het digitaal inschrijven voor de vakantiewerking en buitenschoolse kinderopvang komt aan bod.”

Kwaliteitsvolle laptop

De basiskennis en de vaardigheden zijn belangrijk, maar het gebrek aan passend materiaal zorgt ook vaak voor problemen. Ook daar is een oplossing voor gevonden. “Aan het einde van de eerste lessenreeks konden de deelnemers die de volledige cursus hadden gevolgd, een kwaliteitsvolle laptop mee naar huis nemen”, gaat Tom verder. “Op die manier zijn we zeker dat ze ook van thuis verder aan de slag kunnen gaan met de geleerde kennis. Zo versterken we de aansluiting met de digitale dienstverlening.”

De inwoners kunnen na een sociaal en financieel onderzoek, via de medewerkers van het sociaal huis, een laptop krijgen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden zich richten tot het loket van het Sociaal Huis. De medewerkers zijn bereikbaar op de werkdagen van 9 tot 12 uur of via het nummer 051 61 07 20.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier