Gemeente Moorslede promoot straatgeveltuintjes en gevelbankjes
De gemeente Moorslede wil extra kwaliteitsvol groen in het straatbeeld en wil bovendien ook werken aan gezelligheid, meer samenhorigheid en verbondenheid in de buurt. Hiervoor keurde de gemeenteraad een ‘reglement straatgeveltuintjes en gevelbankjes’ goed. Wie er eentje wil, dient eenvoudig een aanvraag bij de gemeente te doen.
“Meer dan ooit zijn we er ons in tijden van corona van bewust dat mensen behoefte hebben aan sociaal contact en in welke mate dit de kwaliteit van het leven mee bepaalt”, zegt schepen voor Milieu Sherley Beernaert (STERK).
“Als gemeentebestuur willen we na de coronacrisis acties lanceren om hierop in te spelen. We willen een actiever en socialer buurtleven. Daarnaast willen we meer groen en groene ontmoetingsplekken creëren in onze gemeente. Straatgeveltuintjes en straatgevelbankjes zijn eenvoudige ingrepen die kansen bieden en voor meer groen en sfeer zorgen in de buurt. Het is een win-win situatie, zowel voor de bewoner en voor de buurt als voor het klimaat, maar het is wel belangrijk dat iedereen goed weet wat mag en niet mag. Goede afspraken maken goede vrienden.”
Moorslede kiest voor extra kwaliteitsvol groen. “Slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling in de zomer, helpt fijn stof uit de lucht te filteren, houdt regenwater langer vast, helpt geluid dempen, is goed voor vogels, vlinders en bijen”, aldus de schepen. “Ook heeft niet iedereen de mogelijkheid om een tuin aan te leggen. Daarom willen we als gemeente de aanleg van straatgeveltuinen stimuleren zodat we meer groen en fauna in het straatbeeld krijgen. Een straatgeveltuintje is een smalle groenstrook, de breedte van een straattegel, aan de straatkant, op openbaar domein en onmiddellijk tegen de gevel van een gebouw of een vrijstaande muur.
De oppositiepartij PRO juicht het initiatief alvast toe. “Het maakte deel uit van ons verkiezingsprogramma”, zegt fractieleider Ward Gillis.
“Het is een win-win zowel voor de bewoner, de buurt, als voor het klimaat”
“De geveltuintjes zullen het straatbeeld sieren en komen tegemoet aan wat we willen. Als de aanvraag is goedgekeurd, dan ligt het initiatief bij de bewoners; ze gaan een tegel moeten verwijderen, op een bepaalde diepte delven en ook de beplanting aanbrengen. Niet iedereen zal daartoe in staat zijn. Het is openbaar domein en daarom stellen we voor om dat de gemeentearbeiders te laten doen. Het zal ook zorgen voor meer uniformiteit. Bovendien zullen er niet heel veel aanvragen zijn. Misschien een tiental.”
“We laten het doen door bewoners, we gaan eerst kijken hoe het loopt, het is een opstart en na een jaar gaan we een evaluatie maken en dan zien of we het eventueel zelf overnemen”, reageert Sherley Beernaert die nog meegaf dat er momenteel twee aanvragen zijn voor zo’n voorgeveltuintje. “We gaan de mensen bijstaan in de plantkeuze.”
Voorstel premie
Oppositiepartij N-VA wil de aanleg van een geveltuintje koppelen aan een premie.
“Op nationaal of Vlaams niveau zijn er geen premies voor een groengevel. Er zijn wel steeds meer gemeenten die lokaal premies aanbieden om de toepassing van groengevels te stimuleren. We stellen voor om per aangeplant voorgeveltuintje een groene subsidie van 25 euro te voorzien op voorwaarde dat de beplanting aangekocht is bij een lokale handelaar”, aldus Gert-Jan Hovaere. (EDB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier