Minderbroeder-conventueel Dominique Mathieu is op vrijdag 8 januari door paus Franciscus benoemd tot aartsbisschop van Teheran-Isfahan. De man groeide op in Damme, waar zijn vader nog altijd woont.
Paus Franciscus heeft vrijdag de 57-jarige Belgische minderbroeder-conventueel Dominique Mathieu (57) benoemd tot aartsbisschop van Teheran-Isfahan. Het aartsbisdom werd de voorbije jaren geleid door de lazarist (lid van de congregatie van de Missie) Jack Youssef als apostolische administrator. Het aartsbisdom Isfahan, het enige katholieke bisdom in Iran, wachtte al sinds 2014, na het emeritaat van de salesiaan Ignazio Bedini, op een nieuwe aartsbisschop. Dat meldt Kerknet.
Het Latijnse bisdom Isfahan werd opgericht in 1629 en is het enige katholieke bisdom in Iran. Het is pas vrijdag 8 januari 2021 het aartsbisdom Teheran-Isfahan geworden.
Dominique Mathieu werd op 13 juni 1963 geboren in het Luxemburgse Aarlen (Arlon) en verhuisde op zijn zevende naar het West-Vlaamse Damme. Zijn vader woont er nog altijd en zijn moeder ligt er begraven. Na zijn middelbare studies trad hij toe tot de orde van de minderbroeders-conventuelen (O.F.M.Conv.) en legde in 1987 zijn plechtige geloften af. Op 24 september 1989 werd hij tot priester gewijd. Hij was onder meer verschillende jaren rector van het nationale heiligdom van Sint-Antonius van Padua in Brussel.
Pater Mathieu was achtereenvolgens provinciaal van de Belgische provincie van de minderbroeders-conventuelen en gedelegeerde-generaal na eenwording van de Belgische met de Franse provincie. In 2013 verhuisde hij naar Libanon en werd hij geïncardineerd in de provincie van de minderbroeders-conventuelen voor het Oosten en het Heilige Land. Daar was hij secretaris, novicemeester en rector van postulanten en kandidaten.
Bewogen geschiedenis
Het Latijnse bisdom Isfahan werd op 12 oktober 1629 door Italiaanse dominicanen opgericht, toen Isfahan de hoofdstad was van het rijk van de Safaviden. De kleine katholieke gemeenschap verdween er bijna volledig na de Afghaanse invasie van de stad in 1722. Pas in de negentiende eeuw werd de zendingsactiviteit hervat. In de 20ste eeuw kreeg Isfahan de status van aartsbisdom en sinds 8 januari is de nieuwe naam: aartsbisdom Teheran-Isfahan.
De Franse lazarist Jacques-Émile Sontag werd in 1910 de eerste aartsbisschop van Isfahan. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg de christelijke gemeenschap, die voornamelijk bestond uit Assyrische en Chaldeeuwse christenen, een nieuwe zware klap. Pas in 1974 kreeg het met de dominicaan Kevin Barden opnieuw een aartsbisschop.
Het grondgebied van het Iraanse aartsbisdom omvat zes parochies en telt naar schatting slechts een tweeduizendtal, voornamelijk buitenlandse gelovigen. Volgens de grondwet van Iran kunnen zij in de sjiitische staat vrij hun religie belijden. Maar in werkelijkheid legt het land sterke beperkingen op aan de publieke geloofsbeleving van niet-moslims.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier