Vzw Sint-Walburga verzet zich tegen ontwijding

De algemene vergadering van de vzw Sint-Walburga (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Financiënschepen Mercedes Van Volcem droomt van een bib of museumfunctie voor de Sint-Walburgakerk. Of van een open kerk met een columbarium in de tuin. Andries van den Abeele, de voorzitter van de vzw Sint-Walburgakerk, verzet zich tegen de ontwijding.

Twee weken geleden betreurde schepen Mercedes Van Volcem in onze krant dat het project van de Sint-Walburgakerk in de koelkast beland is: “Er is nog niet tot ontwijding overgegaan terwijl er eensgezindheid was over een studie om er een open kerk met een columbarium in de tuin van te maken. Ze zou ook een mooie museumfunctie kunnen hebben zoals de O.L.V.-Kerk.”

Geen eensgezindheid

Volgens Andries van den Abeele, de voorzitter van de vzw Sint-Walburgakerk, is er nooit eensgezindheid geweest om die Brugse kerk te ontwijden: “Dat hierover besprekingen werden gevoerd valt niet te ontkennen, maar er werd nooit eensgezindheid bereikt, wel integendeel. Uiteindelijk heeft bisschop Lode Aerts aan die besprekingen een einde gesteld door het behoud van de Sint-Walburgakerk te bevestigen en een nieuw bestuur van de kerkfabriek aan te stellen. De Brugse burgemeester heeft zijn steun bevestigd tijdens zijn deelname, gehouden in de kerk, aan een algemene vergadering van onze vzw.”

Actief gebruik

Andries van den Abeele stelt onomwonden dat het hier geenszins om een voorlopige “koelkastoperatie” gaat, waarbij in de toekomst de zaak opnieuw zou kunnen worden actueel gemaakt: “De huidige kerkfabriek, met steun en medewerking van de verantwoordelijken voor het decanaat Sint-Donaas, werkt naarstig aan het goede onderhoud van de kerk. Ze zorgt zo voor een zo actief mogelijk gebruik van de kerk, enerzijds in dienst van de katholieke eredienst, anderzijds door het in gebruik geven aan andere geloofsgroepen en voor tentoonstellingen, concerten, vergaderingen.”

“De kerk is ook dagelijks open voor gratis bezoek, zowel door Bruggelingen als door toeristen. Door deze activiteiten worden zowel de betrachtingen van een “open kerk” als van een “museumfunctie” perfect ingevuld. De vzw Sint-Walburgakerk, uitdrukking van meer dan duizend personen die zich hebben aangesloten voor het behoud van deze kerk, letten aandachtig op het goed bestuur en behoud.

Stadskas

De voorzitter van de vzw Sint-Walburgakerk wijst erop dat de huidige situatie de meest voordelige is voor de stadskas: “De mogelijkheid om van deze kerk uitsluitend een museum te maken, zou de stedelijke financies heel wat méér bezwaren. We rekenen verder op de bisschop van Brugge, op de deken van Sint-Donaas en op de kerkfabriek van Sint-Walburgakerk, om alle pogingen tot ontwijding kordaat af te wijzen en we vragen aan de burgemeester en schepenen om hun akkoord hiermee in alle duidelijkheid te bevestigen.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier