De jaren twintig van de vorige eeuw waren in de Westhoek jaren van intense heropbouw na een alles verwoestende wereldbrand. Na de eeuwherdenkingen 2014-2018 van de Eerste Wereldoorlog volgde met het project Feniks 2020 van Westtoer het verhaal van de wederopbouw.
“De Westhoek focust hiermee op de eigen wederopbouw van toen”, vertelt diaken Lode Caes. “Vanuit de geestelijke nood destijds werden ook de parochiekerken prioritair aan een waanzinnig tempo opnieuw opgetrokken. Een feit waar ook de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede Regio Ieper niet omheen kon. Eeuwelingen worden nu eenmaal gehuldigd. En al lopen de kerken slechts sporadisch vol, blijven ze hun betekenis behouden voor de lokale (geloofs)gemeenschap. Niet alleen omdat ze de skyline van de omgeving bepalen, of wegens hun onmiskenbare historische en culturele uitstraling. Het gewone leven mag er ook nog in wel en wee gevierd worden. Het zijn centrale stilteplekken voor alles wat ons te boven gaat.”
Viering
“Zo hadden we eerder al de gesmaakte vieringen over de 100-jarige wederingebruikname van de kerken in Elverdinge en Zuidschote. Dit jaar volgen in snel tempo nog de Capucienenkerk in Ieper, Hollebeke, Brielen, Voormezele en Dikkebus, maar eerst Zillebeke. Davidsfonds De Beke speelde daar eind mei al succesvol op in met ‘100 jaar Sint-Catharinakerk-Pelgrimage naar Zillebeke 1924’. We werden teruggeflitst naar de ‘Verwoeste Gewesten’. We konden er kennismaken met het wedervaren van de dorpsfiguren van toen. Onderweg naar de inwijding van de nieuwe, heropgebouwde Sint-Catharinakerk werden we danig aan de praat gehouden dat we warempel, tot verbijstering van een verbouwereerde pastoor Labis, nog te laat kwamen op de plechtigheid zelf. Niet getreurd, want op kermiszondag 25 augustus om 10.30 uur komt bisschop Lode Aerts dat gemis goedmaken door voor te gaan tijdens een plechtige eucharistieviering met alles erop en eraan zoals receptie, fototentoonstelling… in de Sint-Catharinakerk.”
“Uiteraard bestaat de kerk al veel langer dan 100 jaar. Getuige daarvan de romaanse doopvont uit de twaalfde eeuw. Een mooi en hoopvol symbool, want hierrond kiemt nog altijd het christelijk geloof in veel mensenlevens”, besluit de diaken. (EG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier