De trend zet zich al enkele jaren door: het aantal lentefeesten en feesten van de vrijzinnige jeugd neemt jaar na jaar toe, de eerste communies en heilig vormsels blijven dan weer zieltjes verliezen.
In 2014 kozen in West-Vlaanderen nog 1.312 kinderen en jongeren voor een vrijzinnig feest. Nu zijn dat er al 2.011. Goed voor een stijging met liefst 53 procent.
“Dan hebben we het enkel over de groepsfeesten die door de Huizen van de Mens en de feestcomités van het Humanistisch Verbond georganiseerd worden”, stelt Patricia Van de Velde van koepelvereniging deMens.
“Daarnaast zijn er nog heel wat individuele feesten – georganiseerd door ouders – of kleinere groepsfeesten waar we geen cijfers van hebben. Het effectieve cijfer ligt dus nog wat hoger.”
Of de forse stijging gerelateerd is aan de dalende populariteit van de sacramenten bij de Katholieke Kerk, laat deMens in het midden. “Wel voelen we dat mensen steeds meer belang hechten aan het vieren van overgangsmomenten.”
16 procent minder communies
Cijfers per provincie zijn bij het bisdom van Brugge niet beschikbaar. Enkel de nationale aantallen zijn voorhanden. Daar zien we dat in 2018 nog 45.079 Belgische kinderen hun eerste communie deden, in 2022 (de meest recente cijfers, red.) waren dat er nog 38.394. Een daling met bijna 15 procent.
Eenzelfde patroon merken we bij het heilig vormsel. In 2018 werden 39.284 Belgische jongeren gevormd, in 2022 ging het nog om 32.225, exact 18 procent minder.
In totaal gaat het om een daling van 16,2 procent.
“Het bisdom van Brugge volgt de algemene nationale trend”, stelt woordvoerder Wim Vervaeck. “Er moet altijd rekening gehouden worden met de geboortecijfers, maar het klopt dat er een lichte daling is. We stellen ook vast dat ongeveer 15 procent van alle kinderen die hun eerste communie deed, het heilig vormsel links laat liggen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier