Stad Brugge laat begrafenis ook in schouwburg toe: “Onder strenge voorwaarden kan het”

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V): “Onder strenge voorwaarden mag er in de stadsschouwburg een niet-religieuze uitvaart plaatsvinden.” © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse bisschop wil geen kerken ontwijden, als er nadien op die plekken niet-kerkelijke uitvaarten plaatsvinden. Dat bekende de Brugse schepen voor de Erediensten Mercedes Van Volcem tijdens de gemeenteraad dinsdagavond. De dossiers van de Stella Mariskerk in Zeebrugge en de Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters stonden op de agenda. Opvallend: in de Brugse stadsschouwburg zijn voortaan wel uitvaarten toegelaten…

De kerkfabriek van Sint-Donaas heeft aangegeven de Stella Mariskerk in Zeebrugge niet langer aan te houden als gebouw dienstig voor erediensten. Dit onroerend goed, eigendom van stad Brugge, werd aan de eredienst onttrokken.

Renovatie

“Het gebouw vergt een hoge renovatie, daarnaast wou de bisschop de ontwijding enkel laten doorgaan indien de huidige huurders het gebouw verder kunnen gebruiken. Daarom hebben wel als stadsbestuur beslist om het kerkgebouw te verkopen aan de Roemeens-Orthodoxe Parochie van de Heilige Apostelen van Zeebrugge”, verklaarde de schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem (Open VLD) tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond.

De Stella Mariskerk in Zeebrugge.
De Stella Mariskerk in Zeebrugge. © Davy Coghe

In 1952 is gestart met de bouw van de Stella Mariskerk, deze werd ingewijd onder de benaming “Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee”. Het kerkgebouw is opgetrokken in een mix van een romaanse en renaissance stijl, met elementen van de Vlaamse stijl. Het is vastgesteld bouwkundig erfgoed, aanpassingen moeten gebeuren met behoud van het authentiek karakter van de kerk.

Schatting

De kerkfabriek Sint Donaas in Zeebrugge gaf aan deze kerk niet langer te willen aanhouden als gebouw voor erediensten. “Hierop volgend werden alle stappen ondernomen om de kerk aan de eredienst te onttrekken, nu dit gebeurd is, staat het gebouw ter beschikking van Stad Brugge,” stelt Van Volcem.

Een schatting van het kerkgebouw werd gemaakt: de waarde van het gebouw is geschat op 580.000 euro. Een globale renovatie van zo’n 610.000 euro is bijkomend nodig om het gebouw opnieuw in goede staat te laten verkeren. Door de hoge renovatiekosten besliste de stad om het gebouw te verkopen.

Verkoop

De bisschop gaf aan de ontwijding enkel te laten doorgaan indien de huidige huurders het gebouw verder kunnen gebruiken. De stad ging hiermee akkoord. “Momenteel wordt de kerk gehuurd door de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge. Zij gaven aan het gebouw te willen kopen en ook het renoveren op zich te nemen,” aldus Mercedes Van Volcem.

De vzw heeft als doel om in het kerkgebouw religieuze, maar ook culturele, educatieve, sociale en charitatieve activiteiten te organiseren. Het kerkgebouw moet een plaats van eredienst zijn voor de gelovigen, maar volgens de vzw ook als plaats van integratie.

De gemeenteraad keurde dinsdagavond de verkoop van de Stella Mariskerk voor 620.000 euro aan de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge goed.

Erfpacht

In de voormalige Sint-Pauluskerk in Sint-Pieters gaan al enige tijd geen erediensten meer door. Het stadsbestuur neemt het kerkgebouw nu in erfpacht tot 2074 met oog op de realisatie van een multifunctionele ontmoetingsplek. “We willen niet dat de kerkgebouwen leegstaan en zetten de Sint-Pauluskerk daarom in om een plaats te geven aan lokale verenigingen voor sociale en culturele activiteiten”, zegt schepen van erediensten en eigendommen Mercedes Van Volcem (Open VLD)

Stad Brugge zal een ruimte voorzien in het gebouw die zal dienen als secretariaat of archief voor de kerkfabriek. Het voormalig kerkgebouw heeft veel potentieel en zal dienen als ontmoetingsplaats waar socioculturele activiteiten georganiseerd kunnen worden. “Er kunnen bijvoorbeeld kleinschalige optredens en kunstvoorstellingen doorgaan”, stelt Schepen Mercedes Van Volcem.

Ontmoeting

De stad zal zich bovendien maximaal inzetten om aan de behoeftes van de buurt te voldoen. Ook zullen vergaderingen en repetities van bestaande verenigingen in de gebouwen kunnen blijven doorgaan. “Op deze manier zorgen we ook voor ontmoetingsplaatsen in onze deelgemeenten”, aldus de schepen.

Raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) hield een pleidooi om in die ontwijde kerk niet-religieuze uitvaarten toe te laten: “Kerkgebouwen en kerkruimtes zouden daar, eenmaal ontwijd, nochtans ideaal kunnen voor worden gebruikt. Want ze zijn er als het ware voor gebouwd. Vandaag kunnen immers niet zo veel Brugse uitvaartcentra beantwoorden aan de vraag naar grotere ruimten waar men met veel mensen afscheid van een geliefde kan nemen.”

Conservatief

Andries Neirynck (Groen) sloot zich hierbij aan. Mercedes Van Volcem (Open VLD) heeft hierover gesprekken gehad met de kerkfabriek en de Brugse bisschop: “Dat ligt zeer gevoelig, het bisschoppelijk bestuur is conservatief en wou die kerk niet ontwijden, als er daar niet-religieuze uitvaarten zouden plaatsvinden. Hopelijk komt er hiervoor in de toekomst wel een draagvlak, maar nu geldt er een njet van het Brugse bisdom voor alle ontwijde kerken.”

Cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) zei: “Onder strenge voorwaarden mag er wel in de stadsschouwburg of in andere zalen van het Cultuurcentrum Brugge een niet-religieuze uitvaart plaatsvinden. Maar we hebben hiervoor nog geen aanvragen gekregen. Je moet natuurlijk rekening houden met de volle agenda van de schouwburg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier