De verwachtingen voor de eerste volledige dag van paus Franciscus in België zijn hoog. Op het (publieke) pauselijke programma staan bezoeken aan de koning en de KU Leuven. Ook de ontmoeting van een uur met vijftien slachtoffers van seksueel misbruik zou vrijdagnamiddag op de agenda staan.
Om iets na 9 uur wordt de paus op het Kasteel van Laken verwacht. Franciscus zal er een audiëntie hebben met koning Filip en koningin Mathilde. Daarna spreekt het hoofd van de katholieke kerk de natie toe.
Ook ontslagnemend premier Alexander De Croo woont de bijeenkomst in Laken bij. Hij zal een “bijzonder duidelijke” boodschap brengen op het Paleis, zo kondigde hij aan in de Kamer. De eerste minister zei ook dat hij “een sterk signaal” verwacht van de kerkvorst voor de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.
Discreet gesprek
Dat signaal komt er misschien later op de dag. Dan spreekt de paus naar verluidt een uur in alle discretie met vijftien geselecteerde slachtoffers van seksueel misbruik. De Belgische Kerk communiceert niet over de bijeenkomst en deelt niet mee waar en wanneer de ontmoeting precies plaatsvindt. De recente ophef over seksueel misbruik na de documentaire ‘Godvergeten’ werpt in ieder geval een schaduw op het pauselijke bezoek.
Vervolg programma
Nadien brengt de kerkleider een bezoek aan Leuven. Om 16.30 uur heeft hij volgens het officiële programma een ontmoeting met professoren in Leuven. Franciscus woont er ook een academische zitting bij met vluchtelingen en migratie als centrale thema. Franciscus zal in de Universiteitshal verwelkomd worden door KU Leuven-rector Luc Sels, die een toespraak zal houden “met scherpe kanten”, waarin hij het ook heeft over LGBTQ+- en vrouwenrechten. De katholieke universiteit viert volgend jaar haar 600e verjaardag.
Daarna krijgt het grote publiek in Leuven (vanaf 17.30 uur) de kans om de paus te begroeten tijdens een korte rondrit tussen de Universitaire Hallen en de Sint-Pieterskerk.
Koning Filip: “Het duurde veel te lang voor slachtoffers gehoord en erkend werden”
Het heeft veel te lang geduurd voordat de noodkreten van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk gehoord en erkend werden. Dat heeft koning Filip vrijdag gezegd tijdens zijn ontmoeting met paus Franciscus. “Er werd kinderen een vreselijk leed aangedaan, dat ze voor de rest van hun leven meedragen”, zei hij.
“Het duurde veel te lang voordat er naar manieren werd gekeken om het onherstelbare te herstellen”, verklaarde de vorst. De koning erkende wel de inspanningen van de Belgische Kerk in dat opzicht, “inspanningen die vastberaden en onverbiddelijk moeten worden voortgezet”.
De koning vermeldde ook dat de paus de “afschuwelijke tragedie” van seksueel misbruik in de kerk heeft veroordeeld en stappen heeft ondernomen om die “gruwelijke daden” te bestrijden.
Alexander De Croo: “Seksueel misbruik heeft vertrouwen zwaar beschadigd”
De vele gevallen van seksueel misbruik en van gedwongen adopties hebben het vertrouwen binnen de katholieke geloofsgemeenschap en de brede samenleving zwaar beschadigd. Dat heeft ontslagnemend premier Alexander De Croo vrijdag gezegd tijdens zijn ontmoeting met paus Franciscus op het Paleis. “Menselijke waardigheid dient voorop te staan, niet de belangen van het instituut”, klonk het.
“De bedienaars van de Kerk werken met overtuiging en naastenliefde, maar wanneer er iets misgaat, kunnen we een doofpot niet aanvaarden”, stelt De Croo, die oproept tot “concrete stappen”. “De slachtoffers moeten worden gehoord. Zij dienen centraal te staan. Zij hebben recht op de waarheid.”
De wandaden moeten volgens de premier worden erkend. “En er dient gerechtigheid te komen. Dit is niet alleen een morele verplichting, maar ook een noodzakelijke stap om het vertrouwen terug te winnen”, aldus De Croo. “Om de blik opnieuw voorwaarts te kunnen richten, dient de Kerk in het reine te komen met haar verleden.”
“De Belgen nodigen u uit om stil te staan bij de uitdagingen van onze moderne samenleving”, zei de premier nog. “Ik hoop dat uw tijd in ons land nieuwe inzichten brengt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier