Paus Franciscus heeft het jarenlange seksueel misbruik in de Kerk veroordeeld. Dat deed hij vrijdag tijdens zijn bezoek aan het Paleis in Laken waar hij de natie toesprak. De kerkleider stelde ook dat de Kerk om vergeving moet vragen.
“Broeders en zusters, dit is een schande die we onder ogen moeten zien. We moeten om vergeving vragen om het probleem op te lossen. Misbruik is een schande”, zei de paus, die op dat moment afweek van zijn voorbereide tekst. “De Kerk moet zich schamen en om vergeving vragen. Ze moet deze kwestie met christelijke nederigheid oplossen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”
Het hoofd van de katholieke Kerk noemde het misbruik een “plaag, die de Kerk krachtig en vastberaden aanpakt door te luisteren naar de slachtoffers en hen te begeleiden, en door een preventieprogramma op te zetten over de hele wereld”. Franciscus zei ook “bedroefd” te zijn over de praktijk van “gedwongen adopties” die in België plaatsvond tussen de jaren 1950 en 1970.
“De Kerk moet deze kwestie met christelijke nederigheid oplossen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt” – paus Franciscus
Ook ontslagnemend premier Alexander De Croo raakte dat thema aan tijdens zijn toespraak. “Geloof biedt voor velen houvast, maar we kunnen niet voorbijgaan aan de pijnlijke wonden die bestaan binnen de katholieke geloofsgemeenschap en de brede samenleving”, zei hij. “De vele gevallen van seksueel misbruik en van gedwongen adopties, hebben het vertrouwen zwaar beschadigd.” De Croo riep op tot gerechtigheid en vroeg de Kerk om dat vertrouwen te herstellen.
De 87-jarige paus riep ook op om kinderen te maken. “De geschiedenis is de vaak miskende magistra vitae en de geschiedenis van België roept Europa op om terug te keren op zijn pad, zijn ware identiteit te herontdekken en opnieuw te investeren in de toekomst door zich open te stellen voor leven en hoop door de demografische winter en de kwellingen van de oorlog te overwinnen”.
België als onmisbare brug
Daarnaast beschreef de kerkleider België als een brug tussen verschillende delen van Europa. “Een brug waardoor eensgezindheid zich kan verspreiden en geschillen afnemen”, zei hij. “Een brug die handel bevordert, verbindingen legt en culturen met elkaar in dialoog brengt. Een onmisbare brug dus om oorlog af te wijzen en vrede op te bouwen.”
“Zo zie je maar hoe groots het kleine België eigenlijk is”, stelde het hoofd van de katholieke kerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier