Heropbouw afgebrande Sint-Jan de Doperkerk gestart

Het startschot voor de werken is gegeven. We zien v.l.n.r. metselaar Bastien Deprez, handlanger Tom Verstraete, meestergast Kristof Van Hollebeke en schepen van Patrimonium Johan Delrue.© GV
Het startschot voor de werken is gegeven. We zien v.l.n.r. metselaar Bastien Deprez, handlanger Tom Verstraete, meestergast Kristof Van Hollebeke en schepen van Patrimonium Johan Delrue.© GV
Redactie KW

Maandag 4 januari startte aannemer Artes Woudenberg NV uit Brugge met de restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en het koor van de afgebrande Sint-Jan de Doperkerk. De kerk werd op 16 oktober 2014 gedeeltelijk verwoest door een felle brand. Nadat de kerk in een eerste fase werd gestut, begonnen vandaag de werken.

“Volgens de vooropgestelde timing kon er vandaag gestart worden met de heropbouw van het oudste gedeelte”, zegt schepen van Patrimonium Johan Delrue (SAMENéén). “Dit zal in de oorspronkelijke staat gebeuren en vermoedelijk zullen de werken twee jaar duren .”

“Deze ochtend om 6.45 uur zijn de drie containers hier op de Vierschaar geplaatst”, vertelt meestergast Kristof Van Hollebeke. “In de grote container zit al het bouwmateriaal en de machines. Daarnaast is er een container voor de bouwvergaderingen en de andere is de schaftcontainer waar we onder meer zullen eten. Tijdens de weekdagen zijn we hier tot 15.45 uur te vinden.”

“We zijn met drie gestart en binnenkort zullen we hier met onze voltallige ploeg van zes man aan het werk zijn. Het is een mooi project dat stap voor stap vorm zal krijgen. De plaatsbeschrijving is het eerste dat we vandaag gedaan hebben en waarbij heel de staat van het gebouw digitaal in beeld werd gebracht.”

Werfleider

Artes Woudenberg is een onderdeel van de Artes Group dat een sterke speler is in de wereld van het ontwikkelen van duurzame kunstwerken en grote projecten algemeen. Zo zit de facelift van het Pand in Waregem, dat gepland is in 2021-2022, ook in hun handen en waarvoor Stad Waregem een investeringsbudget van 15 miljoen euro heeft voorzien. Een ander lopend project is bijvoorbeeld de bouw van het bezoekerscentrum aan de Sint-Baafskathedraal in Gent.

“De werfleider voor dit project is burgerlijk ingenieur Fien Sohier”, vertelt meestergast Kristof van Hollebeke. “Het is wel bijzonder dat de werfleider een vrouw is. De meesten denken immers nog steeds aan een man als het over de verantwoordelijke van een bouwproject gaat. Alleszins zal zij de komende twee jaar deze werken in uitstekende banen leiden.”

Binnentuin?

Voor de heropbouw van het schip zal er in februari opnieuw samengezeten worden door het gemeentebestuur, de kerkfabriek en Onroerend Erfgoed om de verschillende mogelijkheden verder te bespreken. Er wordt gedacht in de richting van een binnentuin die de Anzegemnaren een mooie ontmoetingsplaats zou bieden. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier