De gemeente Avelgem heeft op de afgelopen gemeenteraad beslist om de kerk van Kerkhove te kopen van de lokale kerkfabriek. Daarvoor wordt 125.000 euro betaald. Met de aankoop is de kous nog niet af, want Avelgem is nu zelf verantwoordelijk voor de sloop. Bovendien schrijft het via WinVorm een architectuurwedstrijd uit voor de bouw van het nieuw ontmoetingscentrum.
De zwanenzang van de kerk in Kerkhove is al een tijdje bezig. Nadat het bisdom Brugge in de zomer van 2020 besloot om de Sint-Amanduskerk te ontwijden, werd nadien de parochie Sint-Amandus in Kerkhove samengesmolten met de parochie O-L-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius in Waarmaarde. De ontwijding zelf werd even opgehouden door een klacht van een oud-inwoner die in Brugge woonde, waardoor Rome zelf moest tussenkomen.
Maar deze week werd de knoop dus definitief doorgehakt. “De gemeenteraad heeft de samensmelting van beide parochies gunstig geadviseerd”, knikt burgemeester Lut Deseyn (gbA Gemeentebelangen). “Dat kost Avelgem 125.000 euro, wat de waarde is van de grond. Let wel, de geschatte prijs van de kerk is 200.000 euro. Die rekende de kerkfabriek niet helemaal aan, op voorwaarde dat wij de sloop voor onze rekening namen.”
Architectuurwedstrijd
En die is allesbehalve in kannen en kruiken, onderstreept Deseyn. “We hebben nog niet besloten of we de hele kerk ruimen, of slechts een deel of delen ervan. Samen met de werkgroep in Kerkhove, waarin onder meer enkele parochianen, vertegenwoordigers van Leiedal, de provincie en de gemeente zetelen, buigen wij ons over de voorbereiding van dat dossier.”
“Met de werkgroep in Kerkhove buigen wij ons over het sloopdossier” – Burgemeester Lut Deseyn
De gemeente is van plan om op korte termijn, in samenwerking met WinVorm, een architectuurwedstrijd uit te schrijven. Daarin kunnen verschillende architecten hun ontwerp van het nieuwe oc voorstellen.” Avelgem moet begin mei al een ontwerp van een projectfiche indienen, waarin wordt aangegeven wat de gemeente van de Sint-Amanduskerk wil behouden en wat de functies van het oc moeten zijn.
Oppositiepartij CD&V onthield zich bij de stemming over de aankoop van de kerk. “Enkele jaren geleden had Avelgem zes kerken, dat is te veel, temeer omdat de gemeente die zelf moet onderhouden en het aantal kerkgangers en pastoors vermindert”, zegt gemeenteraadslid Bram Van Den Bunder.
Dorpsgezicht
“Na Bossuit en Rugge is Kerkhove de derde kerk die ontwijd was. Deze was volgens een onderzoek moeilijk te vermarkten. Tot zover zijn we mee in het verhaal. Maar dat de gemeente de kerk wil slopen en Kerkhove van zijn dorpsgezicht wil beroven zonder een deftig dossier te hebben voorgelegd, snappen wij niet. Bovendien, een ontmoetingscentrum, op een plaats waar twee gewestwegen kruisen dichtbij een rotonde, dat is toch ook niet ideaal.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier