Federaal parket blijft erbij dat strafvordering in Operatie Kelk vervallen is
Het federaal parket blijft er ook na bijkomende onderzoeksdaden bij dat de strafvordering in Operatie Kelk, het onderzoek naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke Kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk, vervallen is. Dat meldt parketwoordvoerder Eric Van Duyse. Het dossier zou binnenkort opnieuw voor de raadkamer gebracht worden, maar een exacte datum staat nog niet vast.
Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief.
Daarop begon een procedureslag over die huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis, in de kantoren en in de privéwoning van (wijlen) kardinaal Danneels. Drie verschillend samengestelde KI’s beslisten achtereenvolgens dat die huiszoekingen onregelmatig waren, vervolgens dat ze perfect wettelijk waren en ten slotte dat ze toch onregelmatig waren.
In december 2012 werd ook definitief beslist dat de stukken die bij de huiszoekingen in beslag waren genomen uit het onderzoeksdossier verwijderd moesten worden. Die stukken werden jaren geleden ook al teruggegeven aan de betrokken partijen. De onderzoeksdaden die op de in beslag genomen stukken gebaseerd werden, bleven wel wettelijk en die stukken bleven wel in het dossier.
In april 2016 bleek al dat het federaal parket van oordeel was dat de strafvordering in het dossier vervallen was. Er was immer sprake van 68 verdachten in het dossier, van wie er 37 overleden waren, en vier al veroordeeld waren. Voor de 27 anderen waren de feiten verjaard.
Extra onderzoek
Bij een eerste raadkamerzitting in april 2016 vroegen verschillende burgerlijke partijen bijkomende onderzoeksdaden. Zo was op de laptop en op de persoonlijke computer van de voormalige bisschop Roger Vangheluwe pornografisch materiaal gevonden waarvan de burgerlijke partijen vermoedden dat het ging om beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Analyse door een expert wees volgens het federaal parket echter uit dat geen van de beelden als strafbaar kon gekwalificeerd worden.
Ook meldden zich nog verschillende nieuwe burgerlijke partijen in het dossier, onder wie personen die verklaarden dat ook zij seksueel misbruikt waren door Vangheluwe, wat ook leidde tot bijkomend onderzoek.
Maar ook die bijkomende onderzoeken hebben geen elementen opgeleverd die ertoe kunnen leiden dat iemand in het dossier kan vervolgd worden, zo laat het federaal parket weten.
“We hebben het grootste respect voor de slachtoffers en hun lijden, maar via de strafrechtelijke weg is voor deze feiten geen oplossing meer mogelijk”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van Duyse. “Het gaat om meer dan 600 dossiers, er is met meer dan 300 slachtoffers gesproken, alles is ernstig onderzocht, maar Justitie kan hier helaas geen soelaas meer bieden.”
Lees ook…
Frontale aanval op bisschop Lode Aerts in laatste aflevering van ‘Godvergeten’ – KW.be
‘Godvergeten’ blijft choqueren: dwongen geestelijken een misbruikslachtoffer tot moord? – KW.be
Na 'Godvergeten'
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier