“Dit maak je maar één keer in je leven mee”: West-Vlamingen zakken massaal af naar Koning Boudewijnstadion voor misviering van paus Franciscus

Bruggeling Gust Rogist (16) woonde de viering van paus Franciscus bij met zijn mama Marjan Tack en oma Marie-Christine Lemaire. © Belga/PVH
Philippe Verhaest

Bijna 40.000 gelovigen vulden vanochtend het Koning Boudewijnstadion om de eucharistieviering van paus Franciscus bij te wonen. Onder hen ook heel wat West-Vlamingen die voor dag en dauw naar de hoofdstad waren afgereisd. “Hier voel je in al je vezels dat de katholieke kerk nog altijd springlevend is.”

Geen Kevin De Bruyne of Romelu Lukaku die de volle tribunes van Koning Boudewijnstadion in vervoering bracht. Vanochtend was paus Franciscus de main act. De eucharistieviering, die onder andere mee door de Meulebeekse diaken Davy Verkest werd opgedragen, lokte 39.500 gelovigen naar de Heizelvlakte. Die ging om 10 uur van start, maar alle zitjes waren al om 8.30 uur ingenomen. Dan gingen de toegangspoorten van de arena onherroepelijk dicht.

Na anderhalf uur collectief geduld oefenen was het eindelijk zover: de Heilige Vader betrad het podium en nam plaats aan het altaar. De gewaden, mijters, alben en het altaarlinnen waren trouwens afkomstig van twee op en top West-Vlaamse kunstateliers: Slabbinck en Arte Grossé uit Brugge.

De afgelopen dagen werkte paus Franciscus een goedgevuld programma af en veroordeelde hij zelfs het seksueel misbruik in de Kerk, nu lag de focus volop op wat het hoogtepunt van zijn vierdaags bezoek aan ons land moest worden: de zondagse mis. Voor de gelegenheid niet in een kathedraal of basiliek, maar in het grootste sportstadion dat België rijk is.

‘Goeiemorgen’

In een niet zo ver verleden zetten wereldsterren als Beyoncé, Pink en het iets minder vrome Rammstein het Koning Boudewijnstadion nog in vuur en vlam, nu werd de paus er met de allures van een rockster bijzonder warm onthaald.

© BELGA

Toen de sneeuwwitte pausmobiel een ereronde op de atletiekpiste maakte, steeg overal oorverdovend gejuich uit het publiek op. Zeker toen de paus de tijd nam om enkele kinderen te zegenen, ging het decibelniveau fors de hoogte in.

In zijn homilie verwees paus Franciscus opnieuw naar het seksueel misbruik in de Kerk. Iets wat oorspronkelijk niet gepland was

Met een eenvoudige Vlaamse goeiemorgen startte paus Franciscus de viering op, waarna hij de in Brussel overleden karmelietes Ana van Jezus zalig verklaarde. In zijn homilie verwees hij opnieuw naar het seksueel misbruik in de Kerk.

“Dit mag niet worden toegedekt en moet worden veroordeeld. De vele gevallen van seksueel misbruik in onze maatschappij zijn vreselijk. Deze ziekte van misbruik moet worden genezen. De misbruikers moeten worden veroordeeld, daarvoor is moed nodig. Zij die misbruik plegen, moeten worden berecht, of het nu leken, priesters of bisschoppen zijn.”

Deze passage stond niet in de oorspronkelijke tekst van de homilie.

Paus als inspiratiebron

Op de tribunes was een smeltkroes aan talen te horen: van Frans en Nederlands over opvallend veel Spaans tot zelfs Chinees, maar ook de West-Vlaamse tongval was stevig vertegenwoordigd.

Jubilo, wat staat voor Jongeren Brugge in Lourdes, maakte met een achttal leden de oversteek naar Brussel. “Dit wilden we voor geen geld ter wereld missen”, zeggen Zita Claerhout (18, Langemark), Jasper Vanhoutte (32, Wervik), Kimberly Algoedt (26, Torhout), Hanne Vandenbussche (16, Torhout) en Isaline De Winter (26, Deinze).

Zita Claerhout, Jasper Vanhoutte, Kimberly Algoedt, Hanne Vandenbussche en Isaline De Winter vertegenwoordigden de Brugse vereniging Jubilo in het Koning Boudewijnstadion.
Zita Claerhout, Jasper Vanhoutte, Kimberly Algoedt, Hanne Vandenbussche en Isaline De Winter vertegenwoordigden de Brugse vereniging Jubilo in het Koning Boudewijnstadion. © PVH

“Zoiets kan je maar één keer in je leven meemaken. Dit stond hoog op onze bucket list. Het is amper te geloven dat we dit kunnen afvinken.”

“Een misviering met de paus stond al heel lang op onze bucket list. Het is amper te geloven dat we dit kunnen afvinken” – jongerengroep uit Brugge

Waarom de groep naar Brussel is afgezakt, is duidelijk. “Wij zijn erg gelovig”, klinkt het. “We proberen wekelijks naar de mis te gaan en de katholieke Kerk neemt een erg belangrijke plek in ons leven in. Net daarom vinden we het zo belangrijk om hier te zijn. Hier voel je in al je vezels dat de katholieke kerk nog altijd springlevend is.”

“Paus Franciscus is onze inspiratiebron. Het is 35 jaar geleden dat er nog een paus ons land heeft bezocht. Toen waren wij nog niet geboren. Zó uniek is deze gebeurtenis.”

Misdienaar in Varsenare

Iets wat ook Gust Rogist (16) uit Brugge beaamt. Hij heeft samen met zijn mama Marjan Tack (46) en oma Marie-Christine Lemaire (76) uit Heule een zitje in het stadion bemachtigd. “Ik vond het erg belangrijk om hier te zijn”, zegt hij.

Voor Gust Rogist, geflankeerd door zijn oma Marie-Christine Lemaire en mama Marjan Tack, was de pausviering een bevestiging dat hij niet alleen staat met zijn geloof.
Voor Gust Rogist, geflankeerd door zijn oma Marie-Christine Lemaire en mama Marjan Tack, was de pausviering een bevestiging dat hij niet alleen staat met zijn geloof. © PVH

“Ik ben al heel lang met mijn geloof bezig. Sinds mijn negende ben ik ook misdienaar in Varsenare. Ik ben gezond jaloers op de mensen die de paus hier mogen bijstaan”, glimlacht Gust.

“Je moet het instituut en het christelijke geloof van elkaar loskoppelen. Alleen wordt dat jammer genoeg nog amper gedaan” – Gust Rogist (16) uit Brugge

Dat hij deze mis samen met zijn mama en oma kan meemaken, is voor Gust de kers op de taart. “Zijn steunen me in mijn overtuiging. We zijn om 4.15 uur uit Brugge vertrokken, maar dat vroege opstaan had ik er graag voor over. Het raakt me dat hier zoveel jonge mensen zijn. Ik sta duidelijk niet alleen en dat bezorgt me een erg warm gevoel. De Kerk op zich kwam de laatste jaren erg negatief in beeld, terwijl je eigenlijk het instituut en het christelijke geloof van elkaar moet loskoppelen. Dat wordt jammer genoeg amper nog gedaan.”

Bisschop Johan Bonny mede-celebrant, ter vervanging van Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen en afkomstig van Gistel, nam namens de Vlaamse bisschoppen als medecelebrant plaats naast paus Franciscus. Normaal gezien zou de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens dit doen, maar hij neemt niet deel aan de viering. Aanleiding is de controverse rond priester-componist Paul Schollaert. Een van zijn liederen zou vandaag op de pauselijke viering gezonden worden. De man overleed een paar weken geleden en in zijn condoleancebrief sprak Hoogmartens met veel respect over Schollaert.

Enkele dagen geleden kwam echter aan het licht dat hij jaren geleden seksueel misbruik heeft gepleegd. In de jaren negentig kwam het tot een dading tussen alle partijen en werd ook de afspraak gemaakt dat Schollaert zich discreet zou opstellen.

De organisatie van de eucharistieviering stelt dat het pas afgelopen dinsdag op de hoogte werd gesteld en toen meteen besliste om het bewuste lied te schrappen. In navolging hiervan liet bisschop Hoogmartens weten niet deel te nemen aan publieke vieringen tijdens het bezoek van paus Franciscus. Johan Bonny trad zo op als vervanger.

© PVH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier