Diaken Davy Verkest (44) mag mis met paus Franciscus in Brussel opdragen

Davy mag assisteren tijdens de misviering in het Koning Boudewijnstadion. © foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Of hij samen met paus Franciscus en in het bijzijn van ruim 37.000 gelovigen de openluchtmis in het Koning Boudewijnstadion mee in goede banen wilde leiden? Die niet alledaagse vraag kreeg diaken Davy Verkest deze zomer op zijn bord en daar moest hij toch even over nadenken. “Ik ben geen tafelspringer, maar ik besef ook dat dit een kans is die zich maar één keer voordoet”, zegt de Meulebekenaar.

Davy is al zeven jaar diaken in het decanaat Tielt en leidt vooral misvieringen en de pastorale werking in de parochiale eenheid Sint-Jakob Tielt-Pittem-Dentergem. Hij woont met zijn vrouw Tine en kinderen Yorben (14) en Yara (11) op de Paanders in Meulebeke. Die vertrouwde omgeving laat hij dit weekend even achter zich.

“Ik kreeg deze zomer een telefoontje van het bisdom Brugge met de vraag of ik als één van vier diakens wilde assisteren tijdens de misviering in het Koning Boudewijnstadion. Ik was wat overdonderd en vroeg me af hoe ze bij mij terecht gekomen waren. Een duidelijk antwoord heb ik nooit gekregen, maar het heeft er wellicht mee te maken dat ik de jongste diaken van het bisdom ben. Ik wilde er toch even over nadenken, maar toen ik het onderwerp bij mijn familie ter sprake bracht zeiden ze meteen dat ik dat moest doen”, glimlacht hij.

Sowieso al in Brussel

Het toeval wil dat Davy dat weekend sowieso al in Brussel zou vertoeven. “Ik ben sinds vorig jaar jongerenpastor. Op zaterdag vindt er op de Heizel al een grote religieuze jongerenhappening plaats en ik begeleid die dag een groep jongeren uit het Tieltse. ’s Avonds blijven we in één van de Heizelpaleizen slapen, om dan ’s anderendaags de misviering van de paus mee te pikken. Maar in plaats van in het publiek te zitten, zal ik nu actief daar aan bijdragen. Het voelt nog wat onwezenlijk.”

“Paus Franciscus is een baanbreker en helemaal anders dan de vorige paus”

Wat Davy precies zal moeten doen, weet hij zelf ook nog niet. “De paus zal wellicht niet zelf aan het altaar staan, maar aan zijn stoel gekluisterd zijn. Ze kunnen me vragen het evangelie voor te lezen, maar het kan evengoed een andere liturgische taak zijn. Ik ben in ieder geval enorm vereerd. Ik zie het als een unieke gebeurtenis in mijn leven. Mijn dochter zal er ook bij zijn, maar mijn zoon moet studeren en mijn vrouw werken. Wie weet kunnen ze een stukje op televisie volgen.”

Selfie?

Of Davy de paus ook zal kunnen ontmoeten is nog niet zeker. “Ik zal op z’n minst tijdens het hele gebeuren op de eerste rij zitten”, glimlacht hij. “Moest de kans zich voordoen om even met hem te praten, zal ik die uiteraard grijpen. Wat ik hem zou vragen? Ik heb niet meteen een pertinente vraag, maar het zou eerder een selfie zijn. Hij lijkt me nog jong van geest en zie hem dat wel nog doen. Een fan zou ik mezelf niet noemen, maar ik kijk wel naar hem op. Toen hij net verkozen was en zijn eerste woorden ‘Buena Sera’ waren, kwamen die heel warm over. Hij is een baanbreker en helemaal anders dan de vorige paus. Hij heeft respect voor ieders mening en een man van de wereld, dus ik zie het straks helemaal zitten.”

Hoewel de paus een lichte griep heeft, panikeert Davy nog niet. “Ik zie het eerder als een voorzorgsmaatregel, zodat hij goed uitgerust naar ons land kan afzakken. Hij heeft een gezegende leeftijd en dan moet je al eens wat meer rusten, maar ik denk dat hij wel degelijk naar ons land zal afzakken.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier