Het bezoek van paus Franciscus aan ons land zorgt voor ophef, maar er is ook enthousiasme. Zo waren de 35.000 gratis tickets voor de misviering met de paus in het Brusselse Koning Boudewijnstadion in een recordtijd de deur uit. Deze West-Vlamingen zijn er zondag alvast wél bij.
Vandaag komt paus Franciscus aan in België. Hij werd gevraagd ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van KU Leuven. Maandag raakte bekend dat paus Franciscus met een lichte griep kampt. Maandag en dinsdag werden audiënties geschrapt, maar de voorbereidingen op het pausbezoek liepen verder. Uiteindelijk werd er woensdagmiddag bevestigt dat het bezoek van de paus gewoon doorgaat. Zijn bezoek sluit hij zondag af met een misviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.
Ook onze journalist is er zondag bij in Brussel. Lees zijn verslag op onze website.
Elias (26) zingt in het koor: “Dit vertel ik later aan mijn kinderen”
Elias Feys (26) uit Ieper zal zondag niet zomaar aanwezig zijn bij de misviering van de paus: hij zal zingen in het koor, voor een publiek van liefst 35.000 mensen. “Het koor van de KU Leuven kreeg de vraag of ze de mis niet wilden opluisteren”, zegt Elias, die sinds zijn studententijd in Leuven deel uitmaakt van het koor. “Dit is een kans die je maar één keer krijgt in je leven. Ik zing al van mijn zevende in een koor. Het was mijn papa die me mee op sleeptouw nam naar mijn eerste repetitie. Bij ons thuis zat iedereen in het koor en was muziek heel belangrijk. Ik denk dat dit optreden toch wel hét hoogtepunt van mijn koorcarrière zal worden. Dit vertel ik later sowieso aan mijn kinderen.”
“Tijdens de mis zullen de koorleden die willen een regenboogpin opspelden om een positieve boodschap van openheid uit te stralen”
De Ieperling ziet zichzelf eerder als een progressieve katholiek. “Mijn geloof is heel belangrijk, zeker de gedachtegang van de heilige Franciscus, die opkwam voor de minderbedeelden. Maar ik probeer ook altijd kritisch te zijn. Je moet jezelf in vraag kunnen stellen. Voor mij is het instituut van de Kerk niet modern genoeg en zeker niet na de uitspraken van de paus over holebikoppels. Het is goed dat die thema’s in België aangekaart worden. Daarom zullen de koorleden die dat willen tijdens de mis een regenboogpin opspelden en zo een positieve boodschap uitstralen van openheid.”
Gertjan (36) gaat met hele gezin: “Zo’n kans doet zich niet elke week voor”
Gertjan Monteyne (36) uit Brugge trekt zondag samen met zijn vrouw Hanne, hun kinderen Suzanne en Andreas en zijn ouders naar Brussel om de misviering van de paus bij te wonen. “Zelf stond ik eerst wat kritisch tegenover zo’n massa-evenement. Moet zoiets nu in deze tijd? Zou een bescheiden viering niet veel beter zijn? Maar het feit dat alle tickets de deur uit zijn, toont dat het nog leeft bij veel mensen. Waarom we zelf beslist hebben om te gaan? Aan de ene kant ben ik nieuwsgierig hoe het zal zijn om dit van dichtbij mee te maken. Anderzijds is het dé ideale kans om verbonden te zijn met de traditie waarin ik zelf ben opgevoed. De kracht van zo’n evenement schuilt in het samenzijn van gelijkgezinden. Je krijgt een gevoel van gemeenschap.” (Lees verder onder de foto)
De drie generaties beleven geloof op een heel andere manier. “We delen de traditie, maar elk op onze eigen wijze. Mijn vader was er nog bij toen paus Johannes Paulus II op bezoek kwam naar België. Ikzelf ben altijd zoekende in mijn geloof. Vroeger was ik nog misdienaar en ging ik wekelijks mee met ons gezin naar de mis. Nu verloopt mijn geloof met ups en downs, zoals bij iedereen denk ik. Ik haal veel inspiratie uit de Bijbel en de figuur Jezus. Er zijn niet veel zekerheden meer in het leven en die vorm van zingeving aan het leven is voor mij de reden om te geloven. Onze kinderen Suzanne en Andreas zijn 6 en 8 jaar. Thuis praten we af en toe met hen over geloof. Ook de jongste doet dit jaar haar eerste communie en we proberen met het gezin af en toe aan te sluiten bij een misviering. Dit is natuurlijk wel een historisch moment, de paus geeft niet elke dag zomaar een eucharistieviering dicht bij huis. Dus daarom willen we er zeker bij zijn.”
Stephanie (24) herontdekt haar geloof: “Vorig jaar beslist om mijn plechtige communie te doen”
Stephanie Timmerman (24) uit de Ichtegemse deelgemeente Eernegem herontdekte de voorbije jaren haar geloof. “Ik ben gedoopt en heb mijn eerste communie gedaan, maar daar bleef het bij. Over de jaren heen heb ik veel mensen verloren. Daardoor heb ik de weg naar de kerk teruggevonden. Ik wil doorgaan met de gedachte dat er iets is na dit leven. Hoop is de kern van het christendom, ik leer er veel uit. Daarom heb ik vorig jaar beslist om mijn sacrament af te maken en mijn plechtige communie te doen. Dat is vandaag niet evident: veel mensen laten zich ontdopen en ik beslis net om vérder te gaan. Maar ik hoop dat mensen de tijd kunnen nemen om elkaar te begrijpen en verdraagzaam te zijn. In de wekelijkse misviering hoor je zoveel verhalen… Uit het testament, maar ook van de mensen die naar de mis komen. Elk met hun eigen redenen.”
“Ik hoop dat de paus een duidelijke boodschap van hoop kan meegeven, ook de slachtoffers van seksueel misbruik verdienen een antwoord”
Stephanie trekt zondag met de pastorale eenheid van Eernegem naar Brussel. ’s Ochtends vroeg vertrekt een bus uit Gistel naar het Koning Boudewijnstadion. “Pastoor Matthias had me gevraagd of ik mee wilde gaan. Natuurlijk zei ik ja, dit is een unieke kans! We hebben zelfs plaatsen op de derde rij kunnen bemachtigen. Mijn mama, die niet zo gelovig is, gaat mee om dit mooie moment samen met mij te beleven. Ik hoop dat de paus een duidelijke boodschap van hoop kan meegeven. Ook voor de slachtoffers van seksueel misbruik, die een antwoord verdienen.”
Het drukke programma van de paus
Paus Franciscus bezoekt ons land van donderdag 26 tot en met zondag 29 september. Aanleiding van het bezoek is de 600ste verjaardag van de KU Leuven in 2025. Het is al 29 jaar geleden dat België een paus op bezoek kreeg.
Franciscus landt donderdagavond op de luchthaven van Melsbroek, waar hij verwelkomd wordt door koning Filip en koningin Mathilde, de Belgische bisschoppen en de rectoren van de KU Leuven en UCLouvain. Vrijdag wordt de paus ontvangen op het kasteel van Laken. Vrijdagnamiddag gaat hij in Leuven in gesprek met professoren en studenten, gevolgd door een gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik. Zaterdag staat een bezoek aan de basiliek van Koekelberg en Louvain-la-Neuve op het programma.
Tot slot is er op zondag om 10 uur de eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion. Die wordt wereldwijd live uitgezonden op tv. Na de mis vertrekt Franciscus weer naar Rome. (TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier