Andries van den Abeele: “Sint-Walburga in Brugge wordt niet ontwijd en er wordt in die kerk geen urnenlokaal geplaatst”

Het mooie interieur van de barokke Sint-Walburgakerk in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De vzw Sint-Walburgakerk in Brugge wenst helemaal niet dat die kerk onttrokken wordt aan de eredienst. Volgens voorzitter Andries van den Abeele heeft een studie in opdracht van het Brugs stadsbestuur de plannen voor een museum of een urnenlokaal definitief geschrapt.

Momenteel staat het dossier van de ontwijding van de Sint-Walburgakerk in Brugge ‘on hold’. Dat meldt het Brugse bisdom. Maar volgens Andries van den Abeele, voorzitter van de vzw Sint-Walburgakerk, die een petitie met handtekeningen van duizend Bruggelingen tegen de onttrekking aan de eredienst indiende, heeft de bisschop die plannen definitief in de prullenmand gegooid.

Urnenlokaal

“Dat is gebeurd nadat de stad Brugge een haalbaarheidsstudie besteld had voor de omvorming van de Sint-Walburgakerk tot een museum. Of de inrichting van een urnenlokaal. Voormalig burgemeester Renaat Landuyt had het idee geopperd om in de kerk rijen met ‘kotjes’ te plaatsen, waarin urnen zouden bewaard worden. Dit compleet gek idee werd grondig afgeschoten door de studie die het stadsbestuur liet opmaken. Net als de herinrichting tot museum”, aldus Andries van den Abeele.

Al jaren zijn er in Brugge discussies of deze kerk al dan niet aan de eredienst moet worden onttrokken. Sint-Walburga is een van de zestien kerken en kapellen die tot de pastorale eenheid Sint-Donatianus Brugge behoren. Er zijn geen wekelijkse misvieringen meer in Sint-Walburga.

Geen lege kerk

Andries van den Abeele stelt uitdrukkelijk dat Sint-Walburga helemaal niet onder de noemer ‘lege kerken’ mag worden gerekend: “In het parochieblad “Kerk en Leven” staan wekelijks de talrijke huwelijks- en doopplechtigheden vermeld die er plaatsvinden. Er zijn ook begrafenissen en allerhande andere religieuze plechtigheden, maar ook niet-kerkelijke activiteiten vinden er plaats.”

“De kerk wordt bestuurd door een kerkfabriek die met zorg waakt over het haar toevertrouwde erfgoed en onder meer momenteel de noodzakelijke herstellingswerken doet uitvoeren. Moest dit door een openbaar bestuur moeten worden overgenomen, zou het onvermijdelijk veel logger en duurder verlopen.”

Museum?

“Tot museum omvormen? De kerk is nu, tijdens de openingsuren, al in grote mate een gratis te bezoeken museum. De stad Brugge heeft duidelijk laten weten dat men er niet aan denkt van de Sint-Walburgakerk een zoveelste museum te maken. Men beseft immers wel dat de overname van deze kerk en de omvorming tot museum een bijkomende zware last zou zijn voor de stadsfinanciën. De huidige toestand is zowel voor de stad en zijn inwoners als voor de cultuur en het toerisme de best mogelijke. En als erkende gewijde plek blijft ze ook ten dienste van de eredienst”, aldus Andries van den Abeele.

Lees ook: dit jaar worden er weer vier kerken ontwijd in het Brugse bisdom

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier