Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zette het licht op groen voor de restauratie van het altaar van de Sint-Bertinuskerk nabij de Markt in Poperinge.
De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 138.637 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.
Preekstoel
“Het Onze-Lieve-Vrouwaltaar van de beschermde laatgotische hallenkerk Sint-Bertinus in Poperinge wordt gerestaureerd. De Sint-Bertinuskerk is de hoofdkerk van Poperinge en ook de oudste kerk van de stad. Het is een prachtige kerk met een van de mooiste preekstoelen in Vlaanderen”, aldus minister Matthias Diependaele. Het hoofdaltaar (gemarmerd hout) met bronzen reliëf en zilveren tabernakel, dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.
“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen we initiatiefnemers ondersteuning geven om de waarde van het erfgoed te bewaren. Door te investeren in een project met een culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”
Behandeling tegen houtworm
Het altaar krijgt een behandeling tegen houtworm, en ontbrekende stukjes worden aangevuld. Waar nodig wordt er geretoucheerd. Het barokke portiekaltaar werd besteld in 1718 en het altaar moet in 1720 in de kerk opgericht zijn door Judocus Dehaene uit Ieper die instond voor het beeldhouwwerk en Wenceslas Haberlant uit Poperinge die verantwoordelijk was voor het schrijnwerk. In de kerk komen veel hopmotieven voor in het houtschrijnwerk.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”
Vrijdagochtenddienst
“Dat is zeer goed nieuws”, reageert deken Miguel Dehondt, die verder nog van niets op de hoogte was, net als decanaal assistent Kris Coussens. Kerkfabriek-voorzitter Frans Devos konden we voorlopig niet bereiken.
“Voorlopig is er alleen op zondag om 10.30 uur een weekendviering in de kerk. En natuurlijk zijn er de huwelijken, begrafenissen en doopplechtigheden. Wanneer de hele coronacrisis voorbij is, hopen we weer een dienst te organiseren op vrijdagmorgen om 9 uur”, aldus nog de deken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier