Toen de vijf feestelijke avonden met rondleidingen en concert in het Augustinessenklooster aan de Budastraat werden aangekondigd, was er duidelijk veel interesse. Na twee dagen waren die al uitverkocht. “We vieren het einde van de restauratiewerken aan de buitenschil en laten mensen kennismaken met deze erfgoedparel aan de buiten- maar ook de binnenkant”, zegt Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed.
Op de site van het vroegere Onze-Lieve-Vrouwehospitaal werden de gevels en daken opgefrist of vernieuwd met respect voor de erfgoedwaarde van dit beschermde monument. Het klooster wordt nog steeds bewoond door drie zusters Augustinessen en is nog niet publiek toegankelijk. Daarom organiseert Kortrijk vanaf 25 juni vijf feestelijke avonden. Er zijn rondleidingen voorzien voor meer dan 600 personen die met een gids het resultaat van de restauratie ontdekken en een unieke blik mogen werpen achter de schermen.
“Het restauratiedossier van het klooster werd al voorbereid begin vorige legislatuur en ingediend bij Onroerend Erfgoed Vlaanderen in 2014. Door de wachtlijst voor erfgoedsubsidies kon pas in 2021 worden gestart met de uitvoering”, duidt De Coene. Het Augustinessenklooster maakte deel uit van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en is eigendom van het OCMW Kortrijk. “Het totaalbudget voor de restauratie van de buitenschil bedraagt 3,6 miljoen euro. 2 miljoen euro wordt gefinancierd door OCMW Kortrijk, 1,6 miljoen euro door subsidies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.”
Het Augustinessenklooster maakte deel uit van het voormalige Onze-Lieve-Vrouwehospitaal en is eigendom van het OCMW Kortrijk. Het is op vandaag nog de woonplaats van drie zusters Augustinessen. Het hospitaal, oorspronkelijk geen ziekenhuis maar een gasthuis voor pelgrims en passanten, gaat terug tot de 13de eeuw. “Het klooster is met andere woorden de getuige van een eeuwenoude geschiedenis. De zusters hebben ongeveer 800 jaar aan ziekenzorg gedaan. We zijn hen eeuwige respect verschuldigd. De herbestemming van de site gebeurt in samenspraak met de resterende drie zusters, er zit geen druk op. De afspraak is om hen tot dan bij bewoning te ondersteunen”, zegt De Coene.
Naar aanleiding van het einde van deze restauratiewerken is een brochure opgemaakt met een beknopte geschiedenis van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. Ook de zusters Augustinessen komen aan bod. De brochure past in de reeks ‘Kortrijk. Een rijk verleden’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier