Geert (66) uit Meulebeke is 38ste Ridder in Orde van de Grote Beer: “Familie is mijn grote liefde”
De traditie wordt in ere gehouden, want ook dit jaar worden de Berenfeesten op zaterdag 29 juni officieel ingezet met de riddering van een verdienstelijke Meulebekenaar in de Orde van de Grote Beer in kasteel ter Borcht. Dit jaar valt de eer te beurt aan Geert Tallieu. Zijn engagement in het sociaal-cultureel leven was en is nog steeds zo groot dat men niet aarzelde om Geert op te nemen in het selecte kransje.
Geert Tallieu werd geboren op 27 april 1958 in Tielt als oudste zoon van Marcel Tallieu (+ 2023) en Marie-Louise Tytgat. Het gezin telde nog twee dochters, Carine en Nadine (+), en een zoon, Joost. Ze woonden in de Ooigemstraat op de Paanders. Daar ging Geert ook naar de lagere school. Op twaalfjarige leeftijd trok Geert naar Waregem, waar hij aan het Sint-Paulusinstituut als intern bij de Paters Oblaten de Grieks-Latijnse afdeling volgde.
“Mijn studies in Waregem en de goeie sfeer die er heerste, hebben mij gevormd”, aldus Geert. “De hele school telde slechts 120 leerlingen, die alleen de Grieks-Latijnse klassen konden volgen. We hadden een goede verstandhouding met de leerkrachten en als intern kregen we heel wat zelfstandigheid. Er bestond zelfs een eigen Chiro-afdeling binnen onze school. We hadden een uniform en de kampperiodes die we in Herbeumont aan de Semois doorbrachten waren onvergetelijk. Ik nam ook deel aan het schooltoneel, waarmee we steeds een avondshow voor de hele school verzorgden. De Chiromicrobe had me gebeten en zo werd ik ook binnen die jeugdbeweging actief in Meulebeke.”
Brailleschrift
“Na mijn humaniora werd ik student aan de normaalschool in Torhout. Ik studeerde er af als leraar lager onderwijs. Ik kon onmiddellijk aan de slag op 1 september 1978 als leerkracht bij de blinden en slechtzienden in Spermalie Brugge. Het was voor mij een enorm rijke ervaring om met die kinderen te werken. Ik leerde het brailleschrift en trok met hen mee op sneeuwklas naar Maloja in Zwitserland. Tijdens de daaropvolgende zomervakantie kreeg ik de kans om als leerkracht vijfde leerjaar te starten in de Sint-Amandusschool in Meulebeke. Ik verving toen meester Debouver, die met pensioen ging. Een jaar later vervulde ik mijn legerdienst.”
“Na een opleiding in Ekeren kwam ik terecht in Sijsele bij de dienst logistiek. Na mijn militaire dienst kon ik terug naar de Sint-Amandusschool, waar ik de leerlingen van de zesde klas mocht begeleiden. In die periode werd ik, als opvolger van Guido Devolder, voorzitter van de Jeugdraad. Ik werd eveneens opgenomen in het MILAC-comité en betrokken bij de 11.11.11-actie. In 1983 trouwde ik met Marleen Lambrecht, die ik in de Chiro had leren kennen. Marleen was er al lid sinds haar zevende.”
Toneel en Gezinsbond
“Ondertussen maakten we in het onderwijs een grote evolutie mee. Constante bijscholingen waren een vereiste. Eind jaren 90 traden we in het tijdperk van het gemengd onderwijs. Er kwamen nieuwe uitdagingen op ons af. Hoe kan ik mijn leerlingen blijven boeien? De komst van vrouwelijke collega’s was een verrijkende aanvulling voor het mannelijke korps. In het culturele leven trad ik toe tot de grote dj-familie van Radio Amerika. Als Gert Goossens presenteerde ik op vrijdagavond De knuppel in het hoenderhok en De Belleman op zaterdagvoormiddag. Alsof dit nog niet voldoende was, begon het ook weer te kriebelen om toneel te spelen. Ik speelde een bescheiden rol in het wagenspel De Bank der Minne tijdens de Berenfeesten en al snel stond ik ook op de bühne in een echt toneelstuk, SOS Man Alleen.”
“Het was een enorm rijke ervaring om met blinde kinderen te werken”
“Nu ben ik bestuurslid bij onze toneelfamilie, die straks 75 jaar jong is. Ik werd ook gevraagd om voorzitter te worden van de Gezinsbond. Die taak heb ik met veel liefde 18 jaar uitgeoefend. Meulebeke is een unieke afdeling in Vlaanderen: niet alleen wat het aantal leden betreft, maar ook door hoe wij ons bestuur gestalte geven. Als gezin ben je bestuurslid, zowel man als vrouw zijn betrokken in de bestuurswerking in een van de vele werkgroepen die we hebben. We hebben ook steeds gezorgd voor verjonging. Ieder jaar mogen we enkele jonge koppels in onze bestuursploeg welkom heten.”
Taalcircus
“Als leraar heb ik altijd een grote liefde gehad voor taal. Ik ben lid van Samen Lezen, van de bibliotheekcommissie en van het Meulebeeks Dichterscollectief. Ik vind het jammer dat het Taalcircus is stilgevallen tijdens corona. Het was een eerlijke poging om op een speelse manier aan anderstalige kleuters de Nederlandse taal aan te leren. Had en heb ik nog steeds een passie voor al die verenigingen, toch geniet mijn familie mijn grootste voorliefde. Wij hebben drie kinderen: Lien (gehuwd met Bert Coene), Lisa (gehuwd met Gregory Duyck) en Siel (samen met Niels Wyseur). Marleen en ik zijn de gelukkige grootouders van Tiele, Niene, Lowick, Lotte en Jérôme-Blanche. Wat ik straks als nieuwbakken Ridder in de Orde van de grote Beer ga wensen… Dat hou ik toch nog even geheim”, lacht Geert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier