Geen stembureaus in woonzorgcentra

(foto EFO) © Edwin Fontaine (EFO)0476/407988
Redactie KW

Er komen bij de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen geen stembureaus in woonzorgcentra. “Er zijn praktische bezwaren en de woonzorgcentra zijn tegen”, zegt schepen Natacha Waldmann (Groen).

“In Brakel werden succesvol stemlokalen opgezet in drie woonzorgcentra. Bewoners konden gemakkelijker stemmen en er waren positieve reacties”, zo argumenteerde Yves Miroir zijn voorstel. “Meteen kunnen ook de mensen uit de buurt daar gaan stemmen.” Schepen voor Welzijn Natacha Waldmann:

“De vraag kwam er ook al in 2014, 2018 en 2019. Maar we deden een bevraging bij alle woonzorgcentra en de directies zijn geen voorstander. Er is geen voldoende groot lokaal en meestal enkel een cafetaria, die dan ook niet kan gebruikt worden want alles moet vooraf opgezet en getest worden. Bovendien kunnen dementerende ouderen weglopen. En we hebben slechts 72 computers. Er is geen overschot en we hebben zelfs drie stembureaus minder. Anderzijds worden bewoners van de centra die willen stemmen, wel voldoende ondersteund.” Yves Miroir merkte op dat uit zijn contacten niet bleek dat de directies tegen het idee waren. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier