Geen sport na 20.00 uur op veld naast K-tower: “Mensen missen hun nachtrust”
In het nieuwe GAS-reglement van Stad Kortrijk duikt een opvallende maatregel op. Het sportpleintje naast het Guldensporencollege aan de Diksmuidekaai, zal binnenkort na 20.00 uur niet meer toegankelijk zijn. Matti Vandemaele (Groen) vindt dat niet kunnen, maar volgens het stadsbestuur is de maatregel voorlopig noodzakelijk omdat een verkeerd aangelegde ondergrond voor geluidsoverlast zorgt.
Oppositieraadslid Vandemaele pikte de opvallende maatregel uit een aanpassing van de algemene politieverordening van de stad die goedgekeurd moest worden op de gemeenteraad van maandagavond. “Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat las”, vertelt hij. “Jongeren die daar na 20.00 uur komen basketten of voetballen kunnen dan in de toekomst een GAS-boete krijgen? Dat voelt aan alsof we vijftien jaar terug in de tijd gekatapulteerd worden met een repressief beleid tegen jongeren in onze publieke ruimtes.”
“Ik vraag mij dus af wat hier aan de hand is? Ik ben deze zomer met mijn zoontjes op hele warme dagen daar zelf gaan voetballen na 20.00 uur. En daar zou ik een boete voor krijgen? Te gek voor woorden! Volgens het voorstel kan je op piekmomenten tot 50 jongeren vinden op het pleintje naast de K-tower. En dan gaan we dat sluiten? Dat kan toch niet?”
Geluidsoverlast
Schepen van Jongeren Bert Herrewyn (SP.A) probeert de gemoederen te bedaren. “Openluchtterreinen zijn in normale omstandigheden open tot zonsondergang. Het is de bedoeling om dat in de toekomst ook zo te voorzien op het plein aan het Guldensporencollege.”
“Alleen zitten we daar met een enorm probleem van geluidsoverlast voor de buurtbewoners. We hebben dat zelf vast gesteld. Het geluid is echt gigantisch. Dat komt voor de duidelijkheid niet door de jongeren zelf, wel door de ondergrond waarop ze spelen.”
Geen boetes
Om dat probleem op te lossen wil de schepen op lange termijn iets aan de ondergrond veranderen. “Maar tot die tijd moesten we een voorlopige oplossing voorzien, want dit kost echt mensen hun nachtrust. Dus gaan we de drukte ‘s avonds wat beperken.”
“Willen we daar effectief GAS-boetes uitschrijven? Uiteraard niet, dat is niet de bedoeling. We willen gewoon dat het wat rustiger wordt tot we dat akoestisch probleem op lossen. Zo hopen we beide werelden een beetje te verenigen. Maar we gaan niet zo maar iemand op de bon slingeren”, belooft hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier