Geen muzikale chaos meer tijdens Waregem Koersefeesten

De cafébazen achteraan de dekenale kerk gaan unisono: Tom Delchambre (Tommy's), Freddy Deleersniijder (Bridge), Marijke Coussement en Valerie Despriet (de Klauwaert), Kevin Verbeke ('t Labierint), Alexander Leroy (Markt 28) en Jurgen Dedeygere (De Gilde). © DJW
Redactie KW

Burgemeester Kurt Vanryckeghem stelt orde op zaken. Nadat hij er vorig jaar na afloop van de Waregem Koersefeesten op werd gewezen dat de muziek op de markt chaotisch was en dat er ook veel te luid werd gespeeld, greep hij in.

Hij vroeg de cafébazen om naar een oplossing te zoeken om de kakofonie en de geluidsoverlast aan te pakken. Dat is intussen na veelvuldig overleg gebeurd, zodat er tijdens de Koersefeesten anno 2018 uniforme muziek zal spelen. Hoewel: de betrokken cafés hebben zich daarvoor in twee groepen gesplitst, om samen met de foorkramers die tegen de dekanale kerk staan opgesteld unisono te gaan.

“Het is alvast een goed begin om eerst en vooral in twee groepen of twee zones te werken”, meent Jurgen Dedeygere van café De Gilde. “Na afloop zien we dan wel. Uit die evaluatie zal dan moeten blijken of we volgend jaar één enkele groep van cafébazen kunnen vormen. Ik ben, net als mijn collega’s, heel tevreden dat we al zover zijn dat het publiek minder luide, niet-uniforme muziek zal horen. Dat is een pluspunt.”

De eerste zone omvat cafés Tommy’s, Markt 28, Bar Choque en De Gilde. Zone twee bestaat uit ‘t Labierint, de Klauwaert en de Bridge. Beide brengen vanop een centraal punt muziek. Voor zone 1 is dat vanop een toren die tussen twee foorkramers kant dekenale kerk werd opgetrokken. Vanop dat platform zullen onder andere ook dj’s hun werk doen. Hetzelfde geldt voor zone 2.

Twee zones

“Vrijdag, zaterdag, maandag, dinsdag en woensdag wordt er in twee zones gewerkt”, licht Alexander Leroy van café Markt 28 toe. “Zondag 26 augustus is de uitzondering. Dan is het voor de beide zones plus de foorkramers dezelfde muziek. Thema op zondag: disco seventies&eighties, aanstekelijke klanken waarop iedereen kan en mag dansen. Het wordt één grote openluchtfuif met gadgets. Er worden glitterhoedjes, dito pruiken en andere accessoires uitgedeeld die doen herinneren aan dertig tot veertig jaar geleden. Daarvoor krijgen wij de medewerking van de foorkramers. Vooral de collega’s van de Deca-Dance hebben ons daarin geweldig geholpen. De fuif zelf begint om 19 uur en stopt om 2 uur maandagmorgen, zoals ons is opgelegd door het stadsbestuur. Toch ook eventjes opmerken dat er in de loop van elke namiddag geen muziek wordt gedraaid. Dan is het de kermisbeleving die centraal staat. We houden ons allemaal aan het aantal opgelegde decibels: 95. Dat is de limiet. Voor het overige is er alleen maar fun en veel kermisleute die iedereen van ons zal aanbieden.” (DJW)