Geen enkele aannemer voor cultuurcentrum Guldenberg

(foto Kristof Desmet)
Redactie KW

Cultuurcentrum Guldenberg in Wevelgem bestaat al maar liefst 45 jaar en het lokaal bestuur kiest voor de renovatie van de publieke ruimte. Het probleem is evenwel… een aannemer vinden. Er volgt voor de tweede keer een openbare aanbesteding. De vorige keer tekende er niemand in.

Er werd aan de gemeenteraad een nieuw dossier met een aangepaste uitvoeringstermijn voorgelegd, namelijk vanaf het najaar 2024 tot augustus 2025. Bepaalde zaken kunnen doorheen het jaar uitgevoerd worden, in overleg met de aannemers.

“We willen de publieke ruimte opfrissen en moderniseren, ook naar technieken toe”, zegt schepen van Patrimonium Stijn Tant (CD&V). “Het sanitair rechts op het halfverdiep willen we aanpassen. De balie voor de vestiaire en ticketverkoop vormden de bureaus. Vermits de bureaus van de culturele dienst zijn verhuisd naar de bibliotheek is er daar nu extra ruimte. De trappenhal wordt behouden. In de foyer komt er centraal een nieuw toogelement. In de zomer kan het in de cafetaria warm zijn en voorzien we luchthoeken. Ook het buitenschrijnwerk wordt vernieuwd.”

De kosten zijn geraamd op 780.425,19 euro, BTW inbegrepen. Verdeeld in twee percelen: bouwkundig, raming: 541.583,74 euro en technieken, raming: 238.841,45 euro.

Nieuwbouw

“Die afweging werd inderdaad gemaakt om aan de overkant een nieuwbouw te voorzien en die ideeën die er toen waren, zijn nog altijd mogelijk”, aldus de bevoegde schepen. “We willen toch nog een goed gebouw behouden. Er is in het cultureel centrum al veel geïnvesteerd, zoals zonnepanelen.”

“De eerste vijf jaar staat dat nieuw cc er niet. Nu kiezen we voor zeer verstandige investeringen die noodzakelijk zijn en in een tweede leven van het gebouw kunnen worden meegenomen.”

Yves Goddeeris (Vooruit) vroeg naar de redenen waarom er geen kandidaten waren. “Ik denk aan een combinatie van de timing die krap was en de grootte van de opdracht in één aanneming”, zegt schepen Tant.

“Met ook bijvoorbeeld schijnwerk, metselwerk, tegels is het een grotere en complexere opdracht. Voor de hoofdaannemer is de nodige ervaring en coördinatie nodig. Nu kiezen we voor een andere timing in de hoop dat er wel offertes binnenkomen. Nu er meer tijd is zal er meer interesse zijn, denk ik.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier