Gedichten voor sterrenkindjes op begraafplaatsen in Dentergem

Gilbert Van Gampelaere, Marie-Jeanne Deman, Hervé Maes en burgemeester Koenraad Degroote. © gf
Redactie KW

Gisteren kregen drie gedichten van plaatselijke kunstenaars een plekje op de begraafplaatsen van Oeselgem en Wakken. De secuur neergepende woorden verwoorden het thema ‘sterrenkinderen’. In het najaar volgen de kunstwerken voor de sterrenweides.

Dichter Gilbert Van Gampelaere die onder het pseudoniem Beritos werkt, schreef het treffende gedicht ‘Sterretjes’ over de stilgeboren kindjes als sterren. Zijn werk siert nu een van de muren op de begraafplaats in Oeselgem.

In het pakkende ‘Mijn lief klein kindje’ van Hervé Maes spreekt een moeder haar sterrenkindje rechtstreeks aan. Ze vertelt over haar ervaringen en gemis. Marie-Jeanne Deman schreef ‘Sterretjes aan de hemel’, een gedicht dat onder woorden brengt dat een sterrenweide kan ervaren worden als trieste plek, maar ook als een plaats om te koesteren, die verbindt. Beide gedichten kan je vinden op de begraafplaats van Wakken.

Zes reacties oproep kunstwerk

In januari lanceerde het lokaal bestuur een oproep aan alle Dentergemnaren om een idee in te dienen voor een passend monument op de sterrenweides of kinderbegraafplaatsen. Daarop werden zes voorstellen ingestuurd. Momenteel bekijkt het gemeentebestuur hoe alle kunstwerken praktisch kunnen uitgewerkt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier