Gedetineerden in Brugse gevangenis krijgen toelating om te videochatten
De Brugse gevangenen zullen binnenkort visueel contact kunnen hebben met hun familie en vrienden. Tot nu toe konden ze die enkel telefonisch bereiken. Maar het Gevangeniswezen zal hen nu toch laten videobellen.
Sinds 12 maart is bezoek in de Belgische gevangenissen verboden door de coronamaatregelen. Gedetineerden hebben hun vrienden of familie dan ook al anderhalve maand niet meer gezien. En dat mag u gerust letterlijk nemen. Want het enige contact dat ze met de buitenwereld kunnen hebben is via een vaste telefoon. En dat vonden ze zelf te beperkt. Ze vroegen dan ook aan de directie om met het thuisfront te mogen videochatten.
“Het zou zoveel deugd doen om onze geliefden eens te kunnen ‘zien’ en niet alleen te horen”, liet een Brugse gevangene via zijn advocaat weten. “Psychologisch maakt dat echt een groot verschil. Zeker omdat de coronamaatregelen hier hoe dan ook nog eens extra zwaar doorwegen. Gewoon de mensen die je graag ziet nog eens zien – al is het van achter een scherm – zou al veel helpen. We hebben het gevraagd, maar enthousiast was de directie niet meteen.”
Woensdag eerste test
De vraag bereikte het Gevangeniswezen en werd daar ook niet meteen positief onthaald. Vooral het feit dat er enkele ‘verplaatsingen’ zouden nodig zijn om de gedetineerden voor het computerscherm te krijgen, werd als een probleem gezien. Bovendien zou de organisatie van dergelijke videogesprekken ook wel tijd in beslag nemen. Maar een tweetal weken na de vraag krijgen de gedetineerden toch een positief antwoord. Binnenkort zullen ze met een laptop naar hun geliefden kunnen bellen.
De eerste test gebeurt woensdag in een Belgische gevangenis, wellicht wordt dat niet de Brugse. Als dat technisch haalbaar blijkt, dan wordt het systeem de komende dagen en weken ook in de andere gevangenissen uitgerold. “We zullen één laptop per honderd gedetineerden voorzien”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. “Gedetineerden zullen het bezoek kunnen aanvragen door een mailadres door te geven. We zullen het voorts dan ook als een gewoon bezoek aanzien.”
Een videogesprek met het thuisfront zal twintig minuten duren en één keer per week mogelijk zijn. “De gedetineerden zullen de laptop in kwestie uiteraard niet kunnen manipuleren”, aldus de woordvoerster. “En hoeveel gedetineerden er per dag zullen kunnen bellen, is nog niet duidelijk. Dat zal afhankelijk zijn van de infrastructuur van de gevangenis.” (TL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier