Fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag
Stad Kortrijk gaat dit jaar nog een stapje verder met hun veiligheidsbeleid met een fysiek meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, in samenwerking met Punt vzw.
Uit onderzoek van Wel Jong vzw blijkt dat tijdens het uitgaan 4 op de 5 Belgen zich al onveilig voelde tijdens het uitgaan. “Sinksen is het grootste stadsevent van het jaar en de stad wil dat iedereen hier volop van kan genieten. We werken verschillende acties uit om intimidatie in de publieke ruimte tegen te gaan. Nieuw dit jaar is een fysiek meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in het stadhuis”, aldus Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen. “In 2023 werd de website Over Je Grens 2.573 keer bekeken. Dat betekent dat er aandacht voor is, maar rechtstreeks grensoverschrijdend gedrag melden aan instanties zoals de politie, blijft moeilijk. Blijkbaar bestaat er een bepaalde schroom of terughoudendheid en zijn mensen ontmoedigd om nog enkele dagen later de stap te zetten. Daarom organiseren we ons om op grote evenementen de instap heel klein te maken met een fysiek meldpunt, zodat mensen onmiddellijk hun verhaal kunnen doen. Iedereen moet op gelijk welk uur en gelijk welke omstandigheden vrij kunnen bewegen en zichzelf zijn.”
Ervaring
Zo’n meldpunt op een evenement in Kortrijk is nieuw. Word je geconfronteerd met verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard dat jouw grenzen overschrijdt? Dan kan je terecht bij de professionals met ervaring, zij staan klaar om te luisteren naar je verhaal en te begeleiden waar nodig. Het meldpunt is een aanvulling op de wachtpost van het Rode Kruis in het Kortrijkse stadhuis en wordt bemand door professionals met een psychosociale achtergrond. Daarvoor werkt de stad samen met Punt vzw. Het meldpunt is elke Sinksendag open van 17 tot 4 uur. Er is ook een digitaal meldpunt, dat mensen de kans biedt om gepaste hulp te zoeken of een anonieme melding te maken.
Training
Stad Kortrijk voorziet een aanbod van omstaandertrainingen, lessenreeksen waarin mensen leren hoe te handelen wanneer ze grensoverschrijdend gedrag zien. De lessenreeksen focussen zich op een breed publiek waaronder stadsmedewerkers, mensen uit de sociale sector en horecapersoneel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier