Frederik Vandecasteele is twee jaar korpschef zone Mira: “Corona-pv’s alleen als het niet anders kan”
“Computercriminaliteit wordt ook in de regio Waregem hoe langer hoe meer een probleem waar we ernstig rekening mee moeten houden”, zegt Frederik Vandecasteele (45) die al ruim twee jaar de lijnen uitzet bij de politiezone Mira.
Het kantoor van de korpschef bevindt zich op de vierde etage van een ultramoderne nieuwbouw aan de Kalkhoevestraat in Waregem waar hij met zijn politiediensten sedert vijf maanden aan de slag is. Frederik Vandecasteele, die vijf jaar geleden mee het veiligheidsplan voor ons land uitwerkte in het kader van de terrorismedreiging, is klaar voor een gesprek waar het zowaar ook even gaat over metalband Iron Maiden.
Overal te lande wordt gewaarschuwd voor een groeiend tekort aan politiemensen. Helpt een nieuwbouw om dat tegen te gaan?
Frederik Vandecasteele: “Daar ben ik van overtuigd na de complimenten die ik daarover de voorbije maanden al in ontvangst mocht nemen. Het bestaande personeelskader van 168 medewerkers is trouwens ook bijna volledig ingevuld. Daarmee behoren we, zeker in West-Vlaanderen, tot de beste leerlingen van de klas. Zo tellen we nu bij de operationele functies 140 mensen waar er plaats is voor 143. Drie openstaande vacatures, dat is quasi niets. Er is ook ruimte voor 25 administratieve krachten en daar zijn er vier openstaande plaatsen.”
Heb je evenveel reden tot tevredenheid over hoe de bevolking in het Waregemse omgaat met de coronamaatregelen?
“Ook dat valt goed mee, vind ik. Het is niet altijd gemakkelijk, maar dat komt dan vooral omdat sommige regels niet altijd even duidelijk te interpreteren zijn. Als korps hebben we sedert maart vorig jaar en dit in samenspraak met de vijf gemeentebesturen van de zone, gekozen voor een pragmatische aanpak. Dat wil zeggen dat we in de eerste plaats hebben ingezet op sensibilisering en pas pv’s uitschrijven als het echt niet anders kan. Mensen die het te bont maken, ontsnappen niet aan een boete. Als er in een groepje eens één of twee mensen meer te zien zijn dan toegelaten, dan houden we het bij een waarschuwing. We willen de goede contacten met de bevolking ook niet nodeloos laten verzuren.”
Wat zijn, los van corona, de grootste problemen waar je nu mee te maken hebt?
“Klassiek is de verkeersveiligheid met alles wat daarbij komt kijken. Dat is een vast item in het zonaal veiligheidsplan en het zal altijd een belangrijk aandachtspunt blijven. Daarnaast zien we evenwel ook dat cybercriminaliteit hoe langer hoe meer aan belang wint. Nationaal loopt er nu een project dat het mogelijk moet maken om overschrijvingen van de ene rekening naar de andere makkelijker te blokkeren. Ik kijk er naar uit tot we dat helemaal kunnen uitrollen in West-Vlaanderen.”
Voor je korpschef werd, heb je 15 jaar bij de federale politie gewerkt. Wat blijft je uit die periode vooral bij?
“Dat ik het plan voor de aanpak van een terroristische aanslag mee heb mogen ontwikkelen. Ik was adjunct-directeur operaties bij de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen toen de aanslagen plaatsvonden in Zaventem en in het metrostation Maalbeek in Brussel. Dat waren nadien toch best wel heftige maanden omdat we het plan zeker wilden klaar hebben tegen de Gentse Feesten, het eerste grote evenement dat er nadien zou komen.”
Je bent inmiddels een kleine 20 jaar met politiewerk bezig. Is er iemand die je tot vandaag beroepshalve weet te inspireren?
“Dat is zonder twijfel Olivier Libois, een Waalse politieman die behoorlijk goed Nederlands spreekt en inmiddels korpschef is van Namen. Ik heb hem leren kennen toen hij algemeen directeur bestuurlijke politie was en ik deel uitmaakte van de scheepvaartpolitie. Wat ik meteen in hem bewonderde was het duidelijke en krachtdadige beleid dat hij voerde en de heldere manier waarop hij daarover communiceerde. Zelf streef ik een vergelijkbare manier van werken na.”
Met de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne deel je – in je vrije tijd – dan weer de opmerkelijke passie voor heavy metal.
“(Lacht) Ja dat klopt, al sedert ik een jonge gast was heb ik het voor de harde gitaren. Hoever dat kan gaan? Wel, al vele jaren trek ik met een groep vrienden naar Parijs telkens als Iron Maiden er een liveoptreden verzorgt. Verder teken ik altijd present op Graspop en heb ik nog geen enkele editie gemist van Alcatraz (het hardrock- en metalfestival in Kortrijk, red.) al ben ik daar de Kortrijkse burgemeester nog niet tegen het lijf gelopen.”
En bekijk je dat dan ook een stukje door de ogen van de korpschef? Contoleer je of alles veilig georganiseerd wordt?
“Dat kan ik inderdaad niet laten. Bij zowel Graspop en Alcatraz is daar niets op aan te merken. Wat me bij Alcatraz zelfs opvalt, is dat er relatief weinig politie nodig is. Er zijn amper of geen incidenten en de sfeer is schitterend, chapeau daarvoor.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier