Frans Gauquie helpt voor het eerst mee met de paddenoverzetactie in Poperinge
Ook dit jaar heeft Dirk Waeyaert namens de Amfibiewerkgroep Natuurpunt Poperinge-Vleteren heel wat vrijwilligers bereid gevonden om te helpen met de paddenoverzetacties. Frans Gauquie (64) uit Stavele helpt voor de eerste keer mee.
De paddentrek begon met het warmere weer al eind januari, begin februari. De paddenoverzetters van Amfibiewerkgroep Natuurpunt Poperinge-Vleteren waren er vroeg bij om nabij de wijk ‘t Jagershof in Krombeke, bij de Sixtusbossen, draad te plaatsen bij de bijhorende opvangemmers. Amfibieën ontwaken immers uit hun winterslaap en trekken massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Dus moeten de diertjes geholpen worden bij het oversteken van de drukke baan tussen Poperinge en Krombeke.
Moeilijke paddentrek
“Het is dit jaar een moeilijke paddentrek, die eigenlijk nog moet losbarsten”, aldus verantwoordelijke Dirk Waeyaert. “Begin april moet de trek voorbij zijn, maar nu is nog maar zowat de helft overgezet. Onze 19 vrijwilligers telden nog maar 1.163 overgezette padden, naast 63 salamanders, 7
“Veel amfibieën zijn gestorven door de bevroren waterpoelen”
Frans Gauquie (64) uit Stavele helpt voor het eerst mee met het overzetten van amfibieën. Als natuurjongen is Frans al jaren lid van Natuurpunt. Nu hij sinds een half jaar met pensioen is, zocht hij een andere uitlaatklep. “En die vond ik bij de paddentrek, waarbij eigenlijk heel wat komt kijken. De mensen zien meestal alleen maar de vrijwilligers die diertjes uit de emmers halen en aan de overkant van de straat weer loslaten in de waterpoel”, zegt Frans, die al meehielp met het plaatsen van de draadafsluiting. “Vermits ik de voorbije jaren hier en daar al heel wat overreden padden en salamanders op straat zag liggen, weet ik dat het overzetten meer dan nodig is. Tijdens de voorbije winter deed ik wat aan zelfstudie om meer te weten over amfibieën. Zo leerde ik dat bij padden mannetjes kleiner zijn dan de vrouwtjes en dat alleen het mannetje roept. Zo weet ik ook dat de bruine kikker een oogstreep heeft en de groene kikker een rugstreep. Padden en salamanders trekken altijd terug naar het water waar ze zelf geboren zijn, om er te paren.”
Extra aandacht
“Ik doe dit vrijwilligerswerk echt graag. Zo kijk ik in de omgeving van een waterpoel wel altijd eens of er geen padden zijn die de weg willen oversteken. Wel raar dat er zo weinig padden oversteken in de Eversambossen, want daar zijn toch ook wel heel wat poelen. Gelukkig werden nog heel weinig diertjes overreden. Ja, ik heb er al mijn hart aan verloren”, besluit Frans Gauquie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier