Fototentoonstelling Johan Rutgeers in Sint-Jozefskerk

Fotograaf Johan Rutgeerts (links) en Jan Tyvaert van 3ARCHITECTEN stellen een coronaveilige tentoonstelling voor. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Fotograaf Johan Rutgeerts (links) en Jan Tyvaert van 3ARCHITECTEN stellen een coronaveilige tentoonstelling voor. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Zelfs in deze moeilijke coronatijden is de expo te bezoeken. In de vernieuwde nissen van de kerk zie je foto’s en met een QR-code krijg je de nodige uitleg. Bezoekers maken meteen ook kennis met het onthardingsproject dat in de Sint-Jozefswijk wordt opgezet.

Het architectenatelier 3ARCHITECTEN kocht in 2019 de leegstaande en ontwijde Sint-Jozefskerk. Samen met zijn vennoten Christophe Keirsbilck en Barbara Ostyn installeerde architect Jan Tyvaert begin mei van dit jaar burelen, tekentafels en computers in de zijbeuken en op een nieuwe verdieping in de kerk. “Maar we wilden veel meer”, klinkt het bij Jan Tyvaert.

‘Old school’ fotograaf

Zo is het van meet af aan ons plan geweest om het schip van de kerk ook dienst te laten doen als gemeenschapsruimte ”, vertelt Jan. “We hebben drie gevels volledig opengetrokken zodat er contact ontstaat met de omgeving. Tussen de raampartijen moesten nieuwe kolommen worden gebouwd. Het is op deze nissen dat deze fototentoonstelling plaatsvindt. Fotograaf Johan Rutgeerts en ikzelf wilden een mooi alternatief bieden, aangezien alle binnenactiviteiten door de coronamaatregelen onmogelijk zijn.”

Johan Rutgeers is ook architect en is al heel zijn leven een gepassioneerd fotograaf. “Ik noem mezelf eerder een old school fotograaf. Ik overdrijf graag het normale in mijn foto’s. Vaak gebruik ik de camera van mijn smartphone. Dat is gemakkelijk en die heb je ook altijd bij de hand. Onlangs heb ik een veertig jaar oude droom kunnen vervullen: ik heb me eindelijk een Leica aangeschaft.”

QR-codes

“Iedereen kan deze tentoonstelling bezoeken”, gaat architect Jan Tyvaert verder. “Via QR-codes kan de kijker de verhalen volgen die bij de foto’s horen. Deze tentoonstelling is zeker een ommetje tijdens een coronawandeling of –fietstocht waard . De kerk staat in een mooie wandelomgeving op een boogscheut van het centrum van Roeselare en het kanaal.”

Bezoekers kunnen ook meteen de opmerkelijke verbouwing van de Sint-Jozefskerk bewonderen. Er staat trouwens nog heel wat meer op het programma. De stad Roeselare haalde samen met het architectenbureau en de Sint-Jozefsschool een subsidie van 250.000 euro binnen. Daarmee wordt heel de site rond de kerk aangepakt. Het waren de kinderen van de school die in 2017, tijdens het participatietraject ‘De toekomst van mijn stad’, de behoefte aan extra groene speelruimte in hun wijk bovenaan hun verlanglijstje hadden gezet.

Heraanleg Sint-Jozefswijk

“Maar er is meer”, vult Jan aan. “We willen de hele ruimte rond de kerk zoveel mogelijk gaan ontharden en het is het doel van de stad om het gebied ook waterneutraal te maken. Dat betekent dat de watercyclus wordt gesloten. Het regenwater en het licht vervuild afvalwater worden gefilterd en hergebruikt. Verder zou er volgens de plannen meteen 24 procent extra ontmoetings-, speel- en groengebied bijkomen. Niet onbelangrijk in een wijk die letterlijk aan verjonging bezig is. Ten slotte wordt er van de heraanleg geprofiteerd om de omliggende straten en vooral de schoolomgeving verkeersveiliger te maken.”

“Tijdens de herfstvakantie hebben we een proefopstelling opgebouwd met een tijdelijke groenzone en een gewijzigde verkeerssituatie met onder andere een beperkt eenrichtingsverkeer in de Seringenstraat. De komende zes maanden gaan alle partners in dit verhaal in dialoog met de bewoners van de Sint-Jozefswijk om zo tot een definitief plan te komen”, besluit Jan Tyvaert. (BR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier