Fotokubussen zorgen voor extra beleving langs Guldensporenpad

De foto's werden aangeleverd door de fotoclub. © GJZ
Redactie KW

De oude kasseikoer aan het oude station in Zwevegem werd omgetoverd tot een speels stukje natuurbeleving. De gemeente, fotoclub Sobeka en Natuurpunt sloegen de handen in elkaar om natuureducatie op een speelse manier te brengen.

Met de coronapandemie kwamen mensen nog meer tot besef hoe belangrijk het is om wat groen en een speelplekje in de buurt te hebben. Een plekje waar je tot rust kan komen en ontspannen in de gezonde buitenlucht.

Klimaatpact

“Als lokaal bestuur hebben we de taak om te zorgen voor onze planeet en ons klimaat. De gemeente heeft dan ook het klimaatpact ondertekend waarin staat dat we één vierkante meter per inwoner zullen ontharden en ook één kubieke meter extra regenwateropvang per inwoner zullen voorzien”, zei schepen van Jeugd Isabelle Degezelle (CD&V).

Nu werd een project van ontharding ingehuldigd. “Een deel van de voormalige spoorwegbedding biedt nu een ideale fietsverbinding tussen Zwevegem en Kortrijk. Deze fietsroute ligt ingebed in een prachtig stukje natuur. Ter hoogte van het vroegere stationsgebouw was er echter een plein met heel wat kasseiverharding. Nu het resterende deel van het oud stationsgebouw omgevormd werd tot horecazaak El Dorado, vonden we het gepast om hier een extra stukje natuurbeleving te creëren.”

Zitbanken

Het team Groen en Wegen van de gemeente brak de oude kasseikoer uit en maakte voor het vroegere stationsplein een speels omgevingsontwerp in losse organische vormen. Het plein kreeg een frissere aanblik met enkele plantvakken en twee wadi’s (plaatsen waar men zorg voor waterafvoer door infiltratie, red). De plantvakken en wadi’s hebben een vaste plantenmengeling, met aandacht voor biodiversiteit.

“Naast het ontharden wilden we er ook natuurbeleving creëren met drie kubussen met macrofoto’s van insecten. Hiervoor werkte de dienst Vrije Tijd samen met Natuurpunt Zwevegem en Sobeka Fotoclub.”

Uniek stukje natuureducatie

Macrofoto’s van insecten die je daar ook in hun natuurlijke biotoop kunt terugvinden vormen een uniek stukje natuureducatie. “Natuurpunt zorgde voor informatie op kindermaat en de fotoclub leverde het fotomateriaal aan. De technische dienst maakte de kubussen. Je kan ze vrij roteren wat ze aantrekkelijk maakt voor de kinderen én hun ouders om iets meer te leren over de insecten in de omgeving”, aldus Isabelle Degezelle.

De kubussen zijn geïntegreerd in de groene omgeving langs de oude spoorwegbedding, samen met enkele zitbanken. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier