Fotograaf Eric Compernolle is gepassioneerd door ons oorlogsverleden: “Mijn fototoestel is mijn tweede ik”

Eric Compernolle heeft altijd zijn fototoestel bij de hand. © gf
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Wie in Zonnebeke het Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) bezoekt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de mooie, grote foto’s van Tyne Cot Cemetery. Ze zijn van de hand van amateurfotograaf Eric Compernolle, die zich de laatste jaren heeft opgewerkt tot een gewaardeerd fotograaf van ons oorlogsverleden.

Eric (66) is gepensioneerd en was in zijn actieve loopbaan aan de slag in de wegenbouw bij de Firma Maes uit Lichtervelde. “Mijn interesse in fotografie dateert van mijn eerste jaar middelbare school, toen ik in mijn vrije namiddag koos voor een leraar die fotografie gaf. Hij gaf me de passie door en ik leerde er de basistechnieken en ook het werk in de donkere kamer. De fotografie is veel veranderd, maar mijn voorliefde voor zwart-witfotografie dateert nog wel uit die periode. Je kunt er nog altijd iets meer emotie en karakter in steken”, begint Eric zijn verhaal.

Herdenkingen

Eind 2013 ging Eric met brugpensioen in een periode met de herdenkingen rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog. “Ik had meer vrije tijd en nam meerdere foto’s en postte ze op mijn Facebookpagina. Zo werd ik opgemerkt door de legerkazerne in Ieper en het MMP1917. Zo kwam al vlug de vraag of ze mijn foto’s mochten gebruiken ter promotie voor hun komende evenementen. Door de samenwerking ging de bal aan het rollen en kwam ik op allerhande herdenkingen. Zo kregen mijn foto’s steeds meer aandacht en kwam ik in contact met diverse ambassades en militaire organisaties uit binnen- en buitenland.”

Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van de mooie foto’s van Tyne Cot Cemetery.
Je kan niet anders dan onder de indruk zijn van de mooie foto’s van Tyne Cot Cemetery. © Eric Compernolle

“Het toenmalige hoofd communicatie en huidig beleidscoördinator van het MMP1917, Debbie Manhaeve, heeft mij altijd goed ondersteund om in de grote herdenkingen een accreditatie te voorzien om alles van op de eerste rij in beeld te kunnen brengen. Een hoogtepunt was de herdenking op Tyne Cot, waar ik onze koning en koningin van dichtbij mocht volgen, maar ook de Britse koning Charles, William en Kate en een hele resem aan hoogstaande prominenten. Dit zijn natuurlijk momenten die voor altijd bijblijven.”

Tentoonstelling

Eric neemt ook foto’s voor het Britse Ministery Of Defence. Bij herbegraving van gevonden soldaten is hij er altijd bij. Zijn foto’s werden zo al opgemerkt door de BBC en zo kwam de vraag of ze zijn foto’s mochten gebruiken om een reportage te maken over een begrafenisceremonie in Mesen. De laatste tien jaar zijn er vele mooie momenten geweest, maar de bezoeken aan de ambassades zij altijd bijzonder. “Zo kreeg ik de uitnodiging van de Britse militaire attaché John Dickson om mijn foto’s tentoon te stellen in de Britse ambassade ter gelegenheid van de kroning van koning Charles en mocht ik aanwezig zijn op de officiële receptie. Eind vorig jaar kwam ik via Simon Louagie van Talbot House in Poperinge ook terecht in The Chapel Royal in St. James’s Palace, een unieke plaats en ééntje waar je niet zomaar kan en mag fotograferen. Het zijn unieke momenten, maar er zijn er zoveel om op te noemen. Mijn fototoestel is mijn tweede ik en is altijd in de buurt. Iets onverwachts kunnen fotograferen, is soms ook een uitdaging en brengt dikwijls mooie beelden.”

Westie Natan

Het trouwe hondje Nathan van Eric is ook het onderwerp van vele foto’s. “Die foto’s gaan de wereld rond. Zo heb ik ooit mensen ontmoet uit Australië die op reis waren in onze streek en zeker eens een afspraak wilden maken om met Natan te wandelen in het Kasteelpark. Hij is intussen al 13 jaar en sinds mijn pensioen zijn we eigenlijk elk moment van de dag samen”, lacht Eric. Er gaat geen dag voorbij waarbij fotografie bij Eric niet aan bod komt. Hij doet ook nog wat vrijwilligerswerk onder andere in Talbot House, het MMP1917 en bij de Last Post. “Helpende handen aanreiken zorgt voor vriendschap in het leven en heel veel voldoening”, zegt Eric. Bovenaan zijn bucketlist staat een reis naar Nieuw-Zeeland om er mensen te gaan bezoeken die hij in al die jaren heeft mogen ontmoeten en intussen vrienden zijn en natuurlijk ook om de natuur en cultuur te fotograferen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier