Fons en Monique laten Heilig-Hartkapel na botsing helemaal heropbouwen

Vlnr. Fons Levrau, zijn vrouw Monique, burgemeester Koenraad Degroote en diaken Davy Verkest. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Een mooi staaltje godsvruchtigheid, maar bovenal respect voor het verleden. Dat dreef Alfons Levrau en zijn vrouw Monique er toe om een meer dan honderd jaar oud kapelletje in Wakken helemaal te laten heropbouwen. Bijna twee jaar geleden lag het na een spijtig ongeval helemaal in puin.

De kapel op de hoek van de Molen- en Oeselgemstraat in Wakken werd kort na de Eerste Wereldoorlog opgericht. “Dat gebeurde toen als eerbetoon aan de gesneuvelde vliegenier Charles Kervyn de Lettenhove, die in 1917 nabij Vladsloo het leven liet”, weet burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht). “Hij was de zoon van de toenmalige burgemeester Gustaaf. De kapel stond hier ruim honderd jaar en werd in de loop der jaren wel eens gerestaureerd, maar het noodlot sloeg twee jaar geleden in september toe. Een persoon was bezig met zijn gsm achter het stuur, waardoor die de bocht naar links miste. Hij reed eerst een geparkeerd voertuig aan en botste dan tegen de kapel. Daar bleef helemaal niets meer van over.”

Fons en Monique wonen al 35 jaar in het huis het dichtst bij de kapel. “Sindsdien ontfermen we ons over het onderhoud”, zeggen ze. “We vinden het maar normaal dat dit stukje geschiedenis in ere werd gehouden. Het was dan ook schrikken toen dat ongeval gebeurde, maar ons besluit stond vast: we zouden de kapel weer laten heropbouwen. Ik nam contact met bevriend metser Frank Verhaeghe en die heeft de kapel weer opgebouwd in dezelfde vorm als vroeger. We zijn zeer tevreden over het resultaat. Het bouwwerk prijkt er al even weer in zijn nieuwe vorm, maar het was nog wachten op een Jezusbeeld. Enkele weken geleden kregen we dat van de parochie en daar zijn we hen dankbaar voor. Op de kapel prijkt een herdenkingsplaat van de lokale heemkring en gemeente en onderaan is er een nieuw steen aangebracht ter nagedachtenis van de gesneuvelde piloot.

De kapel wordt nu zaterdag 15 juni om 16.30 uur officieel ingezegend door diaken Davy Verkest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier