Fluvius-brief aan bewoners zorgt ook in Torhout voor onrust
In de landelijke gebieden waar huizen niet op het rioleringsnet aangesloten kunnen worden, maant Fluvius de bewoners momenteel aan om zelf voor een zuiveringsinstallatie te zorgen, ofwel om tegen betaling een zogenoemde IBA door het netbedrijf te laten plaatsen. Tijdens de Torhoutse gemeenteraadszitting van maandagavond vroeg Ward Baert (N-VA) tekst en uitleg.
Ward woont zelf in landelijk gebied en weet dus maar al te goed dat flink wat Torhoutenaren de bewuste Fluvius-brief in de bus hebben gekregen. En dat ze het niet het leukste vonden wat de postbode hen de voorbije weken heeft gebracht. Het blijkt echter niet zo’n vaart te lopen.
Subsidie van maximum 400 euro is totaal onvoldoende
“De brief dateert van eind januari”, aldus Ward Baert. “Het netbedrijf meldt erin dat de bewoners zelf in een zuiveringsinstallatie moeten voorzien of in het andere geval Fluvius de toestemming dienen te geven voor het installeren van een IBA, een installatie voor de Individuele Behandeling van Afvalwater. Dat kostte in 2019 voor het leveren en plaatsen bijna 900 euro, maar daarmee is de kous niet af. Bijna alle betrokken bewoners behielpen zich tot nu toe met zinkputten, ook sterfputten genoemd, sommige zelfs met meerdere exemplaren. In dat systeem wordt het afvalwater afgevoerd naar een put waarin het in de grond kan sijpelen. Die moeten nu allemaal afgekoppeld worden ten voordele van een septische put van minimum 3.000 liter. Zo’n put, het graafwerk en de buizen inbegrepen, moet uiteraard door de eigenaar betaald worden. De Fluvius-subsidie van maximum 400 euro is totaal onvoldoende om de kosten te dekken.”
“De brief zorgt voor heel wat onrust. Er staat in te lezen dat er een openbaar onderzoek loopt bij de diensten van de Vlaamse regering. Betekent dit dat er verzet tegen de plannen aangetekend kan worden? Voor hoeveel Torhoutenaren heeft dit gevolgen? Tegen welke datum moeten de bewoners in regel te zijn met hun aansluiting of hun IBA-installatie? Zorgt de stad voor een financiële tussenkomst?”
Geen verplichting om nu al kosten te maken
Schepen Hans Blomme (CD&V) antwoordde dat het niet meteen zo’n vaart zal lopen. “De Vlaamse regering voorziet om tegen eind 2021 de zoneringsplannen vast te leggen”, zei hij. “Zo’n plan geeft tot op het niveau van de woningen aan welke maatregelen de burgers én de gemeenten moeten nemen voor de sanering van het huishoudelijke afvalwater. In overleg met Fluvius hebben we met de stad de gezamenlijke infobrief verstuurd naar de 132 betrokkenen in Torhout.”
“Op basis van de prioriteiten opgelegd door de Vlaamse Milieumaatschappij zou er slechts één woning tegen eind dit jaar op een IBA moeten overschakelen. Er wordt met andere woorden geen verplichting opgelegd aan de andere adressen om nu al kosten te maken. Dat is pas het geval bij een nieuwbouw of een grote verbouwing. Overigens beschikken sommige eigenaars al over een IBA, waardoor ze in regel zijn met het nieuwe zoneringsplan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier