Filip en Rietje dompelen bezoekers onder in Engelse retro-kerstsfeer

©Myriam Van den Putte
©Myriam Van den Putte
Redactie KW

Filip Berquet en Rietje Sinnaeve dragen graag hun steentje bij aan de Warmste Week en aan de oproep van Toerisme De Panne om mee te doen aan het initiatief ‘Sfeervolle winterverlichting’ . Het stel haalde alles uit de kast om hun huis en tuin om te toveren in een magisch decor.

“Eerst hadden we het idee om de toegangspoort naar ons domein letterlijk in de schijnwerpers te zetten door er een groot hart met lichtjes op aan te brengen”, vertellen Filip en Rietje. “Enkele dagen later zat er in de brievenbus een theelichtje met een briefje. Een 9-jarig meisje uit Adinkerke had een oproep gedaan op Facebook om in deze moeilijke tijden alle huizen te versieren met lichtjes! Dan is de bal aan het rollen gegaan…”

Dickens uit 1900

“Iets later lanceerde de dienst Toerisme De Panne de oproep om mee te doen aan de actie ‘Sfeervolle winterverlichting’. We zijn allebei gidsen en hebben met het huidige gemeentebestuur een zeer goede samenwerking”, vertelt het koppel. “ Dus vonden we het een perfecte gelegenheid om op deze manier een duit in het zakje te doen . We vonden samen een thema dat helemaal past bij het kerstgebeuren.”

“Al onze gidsbeurten doen we verkleed, telkens aangepast aan het thema. We verkleden ons als soldaat-grenadier 1914 en verpleegster als een gidsbeurt gaat over de Eerste Wereldoorlog. Of we verkleden ons als Pier en Leentje Kloeffe voor het thema ‘De visser vertelt’. Voor kerst wilden we ons niet verkleden als de traditionele kerstman of elfje. We kozen voor de Engelse stijl à la Charles Dickens uit de jaren 1900. Voor het huis hebben we de pergola aangekleed met kerstdecoratie. De kerstdis staat gedekt, ernaast knetteren de vlammetjes van de houtblokken in de open haard. En er is ook een knipoog naar De Panne als badstad: vandaar onze strandstoel en parasol.”

Bezoekers welkom

Wie tijdens de eindejaarsperiode de kerstsfeer wil opsnuiven bij Filip en Rietje wordt meteen ondergedompeld in een zee van fonkelende lichtjes, verspreid over het grote domein. “Daar kruipt natuurlijk heel veel tijd in, maar je bouwt dat langzaam op”, zeggen Filip en Rietje. “ We hebben kort voor de tweede lockdown heel wat lichtjes kunnen aankopen bij een lokale handelaar . Net op tijd.”

“We kijken ernaar uit om bezoekers te ontvangen. Dat doen we zeker met de nodige veiligheid en afstand. Natuurlijk dragen we een mondmasker zodat we ook een gemoedelijke babbel kunnen houden. Om helemaal in de sfeer te blijven vertellen we het verhaal van ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ . Dat omkaderen we met passende sfeermuziek. We hopen met ons initiatief voor een warm sprankeltje lichtje te kunnen zorgen in deze bijzondere tijden.”

Bezoekers zijn welkom vanaf 14 december bij valavond tot 22 uur, tot en met 6 januari. Toegang via de zijpoort – Veldstraat 93, 8660 De Panne-Adinkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier