Flandria en Superia-expo herenigt één eeuw gebroeders Claeys onder één dak: “Familie en verzamelaars tonen uitzonderlijke stukken”

Organisator van de Flandria en Superia-tentoonstelling Danny Van Severen en zaakvoerder van M-Design Bart Goovaerts in de voormalige fabrieksloodsen. (foto HV)
Redactie KW

Op Open Monumentendag herleeft de rijke geschiedenis van Flandria en Superia in Zedelgem. Het weekend van 7 en 8 september kan je in de oude werkhuizen terug in de tijd duiken tussen kleurrijke rijwielen en verwarmingstechniek. Wat de kunde van de familie Claeys en de werknemers sociaal betekenden is te zien en te horen in de Sint-Elooikerk.

De oude fabrieksloodsen van A. Claeys-Flandria en Superia aan de Torhoutsesteenweg, achter supermarkt Jumbo, zijn het weekend van Open Monumentendag het decor van een bijzondere expo. Uit het brede scala van beide merken tonen privéverzamelaars vaak zeldzame stukken, samengebracht door Danny Van Severen. Naast fietsen en bromfietsen zullen er ook authentieke kinder- en poppenwagens, driewielers, gocarts, speelgoed, grasmaaiers, verwarmingstoestellen… te bewonderen vallen. Primeurs zijn heel speciale bromfietsen en fietsen vanaf de jaren 30, waaronder pronkstukken van Superia en A. Claeys-Flandria uit het wereldexpojaar 1958. Weinig geweten is ook dat A. Claeys-Flandria al in 1976 een elektrische bromfiets ontwikkelde, en Superia een fietshelikopter.

Wielerploegen

In de gloriejaren van de wielerploegen die Superia en Flandria sponsorden, valt te herontdekken dat Superia hoge toppen scheerde met de profrenners Merckx, Sercu en Van Looy, die al in de jaren 60-66 reden bij de ploeg Solo-Superia, en met Flandria met onder meer Maertens, Monserez en De Vlaeminck. Passend bij het thema van Open Monumentendag loopt ook de algemenere tentoonstelling En route! Met een rijwiel uit Zedelgem de wereld rond.

De locatie van de Flandria en Superia-tentoonstelling is al even treffend. Dankzij Bart Goovaerts, zaakvoerder van de firma M-Design in die oude fabrieksgebouwen, zijn er oude sprekende ruimtes te over zoals bijvoorbeeld het gastestlabo van toen. Verzamelaars uit onder andere Limburg komen uitzonderlijk hun authentieke, soms nagelnieuwe Flandria en Superia-stukken dat weekend tonen. “Bepaalde (brom)fietsen krijgt het ruime publiek voor het eerst te zien”, klinkt Danny Van Severen opgetogen. “Dat weekend is een hereniging van de familie Claeys. Mensen die bij Flandria en Superia gewerkt hebben, zullen samenkomen en anekdotes te vertellen hebben.”

Droom

“Deze tentoonstelling organiseren is voor mij een droom en een plezier. Ik was getuige van de huidige vriendschap en familiebanden tussen de nakomelingen van smid Louis Claeys, zijnde onder meer Leon, Alidor, Aimé senior, Remi en Jerôme. De spontaan uitgeleende familiestukken door de nakomelingen zijn daar een sprekende getuige van. De gemeende opmerking: ‘We doen het uit respect voor onze papa’s en opa’s, maar ook uit eerbied en dank voor de vele werknemers binnen deze bedrijven’, kreeg ik meerdere keren te horen. A. Claeys-Flandria en Remi Claeys-Superia herenigden in 1981 als Superia, en straks één weekend onder één dak”, gaat Danny enthousiast voort.

Bijzondere waarde

Tijdens de expo in de oude werkhuizen kan het publiek van 10 tot 16 uur ook terecht in de Sint-Elooikerk in de wijk De Leeuw, om kennis te maken met de verhalen van oud-werknemers van de Werkhuizen Gebroeders Claeys, De West-Vlaamse Leeuw-Flandria, A. Claeys-Flandria en Superia. Aan de hand van voorwerpen, foto’s en anekdotes vertellen oud-medewerkers over het leven op en rond de werkvloer, zoals de uitbundige Sint-Elooifeesten en de Flandria Showfanfare die meer dan eens (inter)nationaal in de prijzen viel.

“Je vindt er ook een beperkte selectie voorwerpen die voor hun eigenaar telkens een bijzondere waarde hebben: een bromfiets met hart en ziel gerestaureerd naar origineel model, een oude koersfiets die doet denken aan jonge en sportieve jaren of een snorfiets van opa die het begin was van een retroverzameling”, duidt de dienst Erfgoed van de gemeente. (HV)

Een vertelwandeling over de geschiedenis van Zedelgem De Leeuw, de spoorlijn Brugge-Torhout en de aanleg van de Torhoutsesteenweg verbindt de twee tentoonstellingen met elkaar. De sociale historie kan je na 8 september nog dagelijks bezoeken tot en met zondag 15 september, telkens van 14 tot 16.30 uur. De inschrijvingen voor de wandeling zijn helaas volzet. De expo’s op beide locaties zijn gratis toegankelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier