Finaliste Miss Elegance doorbreekt taboe rond psychische problemen: “Je hoeft het niet alleen te dragen”

Katoo Mallants maakte in haar jonge leven al heel wat mee. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met haar deelname aan de verkiezing van Miss Elegance wil Katoo Mallants (19) het taboe rond psychische problemen bij jongeren helpen doorbreken. “Omdat ik zelf aan den lijve ondervonden heb hoe moeilijk het is om op jonge leeftijd de juiste hulp te vinden”, aldus de Blankenbergse.

Katoo Mallants (19) ging de afgelopen jaren door een diep dal, maar nam recent haar jonge leven weer zelf in handen. “Omwille van mentale problemen maakte ik het middelbaar niet af, maar ik heb nu via de examencommissie tóch dat diploma secundair onderwijs behaald. Ik wil vroedkunde gaan studeren en mijn leven weer op de rails zetten”, zegt ze trots.

Vechtscheiding

In haar jonge leven maakte Katoo al heel wat mee. “Het is eigenlijk allemaal begonnen met de vechtscheiding van mijn ouders. Ze reageerden al hun frustraties op mij af, toen vertrok mijn vader en werd ik misbruikt door een nieuwe partner van mijn moeder. Sindsdien is elk contact verbroken”, vertelt ze moedig.

Toen haar grootvader stierf, was dat voor de jonge Katoo de laatste druppel. “Ik was na de scheiding van mijn ouders bij mijn grootouders in Blankenberge komen wonen en er is toen een hele goede band met hen ontstaan. Opa was voor mij een soort tweede vader geworden. Toen hij plots overleed, viel ik in een zwart gat. Corona deed er vervolgens ook geen goed aan: ik dans al sinds mijn vierde en plots kon dat niet meer. Mijn laatste houvast viel daarmee ook weg”, aldus Katoo, die troost vond in de verkiezing van Miss Elegance.

“Ik volgde dat elk jaar op de voet en in 2019 keek ik ontzettend op naar Amber Sol, een van de finalistes toen. Ik herkende mezelf in haar: ze worstelde net als ik met psychische problemen. Maar Amber maakte dat bespreekbaar door er zelf heel open over te praten. Ik nam daar een voorbeeld aan: jezelf zo blootgeven is de moeilijkste stap die je kunt zetten als je zo kwetsbaar bent.”

Psychiatrie

Zelf ondervond Katoo ook dat het als jongere niet eenvoudig is om de juiste hulp te vinden. “Toen het echt niet meer ging, heb ik me laten opnemen in de psychiatrie. Na twee dagen mocht ik dan weer naar huis. Je bent nu weer beter, klonk het, terwijl ik aan mezelf wel voelde dat ik allesbehalve genezen was. Mijn ervaring is dat je als jongere al véél moet meegemaakt hebben om écht de hulp te krijgen die je nodig hebt. En eigenlijk zou er ook vanuit de scholen dringend nog meer aandacht voor psychisch welzijn moeten komen”, zegt ze.

Amber Sol, de finaliste naar wie ze zo opkeek, stapte twee jaar geleden uit het leven. “Ik ben daar toen enorm van geschrokken. Amber was mijn voorbeeld in de miss-wereld. Maar, ook al noemen de mensen dat weleens laf en wordt het soms gezien als de makkelijke uitweg, toch had ik begrip voor haar keuze. Ik weet wat het is om diep te zitten en begrijp dat je op een zeker moment moegestreden bent. Dan verlies je je realiteitszin en zie je geen uitweg meer.”

Het is misschien een cliché, maar over je problemen praten helpt écht

Katoo heeft ondertussen een vriend die goed voor haar zorgt. “Kenny is mijn alles. Hij heeft me op mijn slechtst gezien, maar hij is er altijd voor me geweest. Hij steunt me in alles wat ik doe. Het moet voor hem ook vaak moeilijk geweest zijn, want na alles wat er gebeurd was, had ik in het begin echt schrik om mij te binden. Ik had voortdurend bevestiging nodig.” Het ergste is voor Katoo nu gelukkig achter de rug. “Maar ik heb nog een lange weg te gaan. Er zijn dagen dat ik mij ontzettend slecht voel en heel onzeker ben. Als je al psychische kwetsbaar bent, wordt elke tegenslag nog uitvergroot en het komt er dan op aan om daar op de juiste manier mee om te gaan.”

Rode Neuzen Dag

Katoo deed haar verhaal ook al eens op Rode Neuzen Dag. “Ik heb daar toen enorm veel reactie op gekregen. Misschien kunnen andere jongeren zich dus ook vinden in mijn verhaal en voelen ze zich erdoor gesteund. Het is misschien een cliché, maar over je problemen praten helpt écht. Blijf dus niet met die opgekropte gevoelens zitten, maar praat erover. Je hoeft het niet allemaal alleen te dragen”, klinkt het.

Katoo wil nu in de eerste plaats genieten van haar miss-campagne. “De andere missen dragen ook allemaal een rugzakje mee, maar iedereen leeft mee met elkaars verhaal. Het voelt als één grote familie. En het fijne aan deze missverkiezing is ook dat je gewoon mooi kan zijn zoals je bent. Je hoeft niet per se een maatje 34 te hebben. Dat ideaalbeeld wordt nu mee in stand gehouden door sociale media als Instagram, waar iedereen zich altijd van zijn beste kant laat zien.” Dat ze nu vroedkunde gaat studeren, is bijna symbolisch. “Ik heb zelf ook op het punt gestaan om uit het leven te stappen en nu wil ik nieuw leven op de wereld helpen zetten. Ik heb zelf ook een vurige kinderwens.”