Filip Feraux is waarnemend korpschef van PZ Regio Tielt: “Als korps een tandje bijsteken”

Korpschef Filip Feraux. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Sinds enkele maanden is Filip Feraux (54) de nieuwe korpschef van politiezone Regio Tielt, in opvolging van Claude Vandepitte. Er wacht hem meteen een omvangrijke taak: de operationele opvolging van de fusie Tielt-Meulebeke. Maar er zijn wel meer zorgen. “Overdreven snelheid, cybercriminaliteit, drugs en inbraken zijn de belangrijkste zorgpunten voor de regio”, ervaart Feraux.

Korpschef Filip Feraux heeft een indrukwekkende staat van dienst. De Torhoutenaar (54) werkt al 36 jaar bij de politie, waarvan 23 jaar als commissaris. “Ik heb me vele jaren ingezet voor interventie- en baanwerk, waardoor ik de regio goed ken”, aldus Feraux. Politiezone Regio Tielt omvat de gemeenten Ardooie, Lichtervelde, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene. Vanaf 1 januari 2025 komt daar Meulebeke bij. Het korps bestaat uit 124 man en 5 agenten in opleiding. Wanneer die het korps vervoegen, is de bezetting compleet. Dat is uitzonderlijk in Vlaanderen, waar nogal wat korpsen zwaar onderbezet zijn.

Hoe moeilijk is de integratie van Meulebeke in Politiezone Tielt?

“Die operatie vergt toch heel wat aanpassingen. Een aantal agenten in Meulebeke zou naar Tielt moeten komen, maar dat kan enkel op vrijwillige basis. Dat vraagt dus veel overleg. We tellen voorlopig geen enkele agent met een migratie-achtergrond. Tielt telt nogal wat Poolse inwoners, terwijl Meulebeke een Turkse gemeenschap heeft. Bij een ongeval zouden we gemiddeld binnen het kwartier ter plaatse moeten zijn. Mensen verwachten dat ook als de zone groter wordt. Ook inzake IT-aanpak, administratie, interventies en onthaal moeten er capaciteitsberekeningen en keuzes gemaakt worden. We zullen als korps zeker een tandje moeten bijsteken.”

Vindt u dat agenten voldoende gewaardeerd worden?

“De voorbije coronaperiode heeft ons alleszins niet geholpen. We moesten controleur spelen en mensen beboeten, omdat ze bijvoorbeeld geen mondmasker droegen. Of omdat ze met 5 in plaats van met 4 in huis verbleven. Ben je dan een slechte burger? Zo is het moeilijk, om respect af te dwingen. Appreciatie voor agenten uit zich vandaag op twee manieren. Vooreerst hoe geweld tegen politie bestraft wordt. Parketten zijn daarin niet altijd even logisch. Bovendien door de manier waarop agenten verloond worden. Anderhalf jaar is er geen aanpassing van het loon geweest. Ondanks beloftes werd die aanpassing dan plots in drie schijven op de lange baan geschoven. Dat helpt natuurlijk niet. Toch sta ik er dagelijks van versteld hoe gemotiveerd agenten blijven. Ook al komt de dader soms met een lichte straf weg. Van de 19 politiezones in West-Vlaanderen is Tielt de vijfde meest veilige.”

“Het aantal inbraken daalt. Criminelen hebben ontdekt dat ze even rijk kunnen worden van achter de computer”

Politiezones worden groter, maar de criminaliteit daalt niet. In 2022 telde Politiezone Tielt 2.459 criminele feiten. Dat is, bijvoorbeeld, evenveel als in 2002 toen deze zone ontstond.

“Dat klopt, maar grotere zones winnen wel aan slagkracht. Met Kerstmis, bijvoorbeeld, was er een bende actief in onze regio. Daar is een inspecteur opgezet, onderzoek naar gedaan, nummerplaten werden vergeleken. Uiteindelijk werd een voertuig geseind en klem gereden. Een grotere zone laat toe meer gespecialiseerde rechercheurs in te schakelen. Tegelijk moeten we inzetten op de kennis van wijkagenten, want die is onvervangbaar. Maar dat is mijn vrees: dat de lokale verankering vermindert door grootschaligheid. Als ik een interventieploeg moet sturen naar regionale evenementen kunnen die agenten niet ingezet worden bij intrafamiliaal geweld of een lokaal ongeval in Wingene of Ruiselede.”

In 2022 vroeg het College van procureurs-generaal een zogenaamd ‘Marshallplan’ voor de federale gerechtelijke politie. Daar is nog niet veel van te merken…

“Dat klopt volledig en daar dragen wij als lokale agenten ook de gevolgen van. Een doeltreffende lokale dienstverlening is slechts mogelijk met de steun van de federale politie. Er moet federaal echt ingezet worden op de uitbouw van meer personeel, drone-teams, computercrime-specialisten, laboranten… Vorig jaar wilden we voor het carnaval in Zwevezele een drone-team inzetten. Welnu, die was federaal niet beschikbaar. Het kan toch niet dat we zo’n teams zelf moeten financieren? Dat we federaal moeten depanneren, bij gebrek aan middelen? Zie je het al gebeuren dat zone Antwerpen zijn eigen helikoper moet aanschaffen, bij gebrek aan federale steun?”

Wat zijn de belangrijkste zorgpunten voor onze regio?

“We rijden te snel in onze straten, cybercriminaliteit wordt steeds problematischer en we moeten waakzaam blijven om het aantal inbraken in te dammen. Het aantal drugsgerelateerde misdrijven blijft stijgen. Wat ik enigszins onrustwekkend vind, zijn de eerste signalen die we in onze regio opvangen van cocaïnefeestjes en zombie-gedrag door de zeer verslavende drug Flakka. Is het alarmerend? Neen, maar we hebben er toch al mee te maken. Ook hier is federale steun broodnodig. Je kan lokaal – met een beperkt recherche-team – de drug-aanvoerlijnen van half Vlaanderen niet in kaart brengen.

Het aantal inbraken is wel opvallend gedaald.

“Dat is een nationaal verschijnsel. Criminelen hebben ontdekt, dat ze even rijk kunnen worden achter de computer. Er komen steeds meer camera’s, politiezones werken nauwer samen en mensen beveiligen hun huis ook beter. Dat is alvast positief.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier