Fietsbieb, Babytheek en sociale kruidenier De Stamper onder één dak in Izegem

Wie het iets minder goed heeft in onze maatschappij of wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kan voortaan terecht bij Circuliz, een gloednieuwe trekpleister waar enkele sociale initiatieven vanaf nu onder één dak te vinden zijn. © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wie het iets minder goed heeft in onze maatschappij of wie duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, kan voortaan terecht bij Circuliz, een gloednieuwe trekpleister waar enkele sociale initiatieven vanaf nu onder één dak te vinden zijn.

Zowel de Fietsbieb, babytheek, Huis van het Kind en op termijn sociale kruidenier De Stamper maken gebruik van dezelfde ruimte. “Dat moet tot een wisselwerking leiden waar de gebruiker alleen maar voordeel bij heeft”, klinkt het.

Niet altijd even bereikbaar

Tot nu bevonden alle initiatieven zich wat kriskras verspreid door de stad en waren ze ook niet allemaal even vaak open en dus bereikbaar.

“Door de Fietsbieb, babytheek en De Stamper samen te brengen wordt dit meer dan gewoon maar een verzameling van diensten”, verzekeren schepen van welzijn Ann Van Essche (CD&V) en dienstverantwoordelijke Inge Rots.

“We kozen voor een centraal pand in de Roeselaarsestraat (waar vroeger nog Focus Brandstore zat – nvdr.) dat zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar is, want er is veel parking voor de deur. We willen het aanbod dichter bij de mensen brengen.”

Voordelen

“Zo’n samenwerkingsverband heeft tal van voordelen, zoals het efficiënter inzetten van infrastructuur, mensen en logistiek materiaal. In eerste instantie zorgen we er voor dat alle diensten hier een nieuwe thuis vinden, daarna kunnen we in detail bekijken hoe een ideale kruisbestuiving tussen al die diensten er in de praktijk zal uit zien.”

“Als stad bieden we een ondersteunende functie, maar de initiatieven zelf worden door vrijwilligers gerund. Nieuwe helpers zijn voor al die initiatieven overigens nog steeds welkom om een handje toe te steken.”

Ook armoedenetwerk ’t Kringske en Krijo zullen er ontmoetingsmomenten organiseren. “Onze centrale ruimte ‘Het Ei’ leent zich daar uitstekend toe”, aldus Inge. “Op termijn zouden we er ook graag andere initiatieven zoals de Pamperbank en het Repair Café in onder brengen. Er is ook een bar aanwezig, zodat mensen in een gemoedelijke sfeer met elkaar kunnen praten.

Sociale kruidenier

De vroegere voedselbank De Stamper, die intussen is verveld tot een sociale kruidenier, krijgt er binnenkort dus ook een plekje. Het initiatief huist voorlopig nog in een pand aan het Patersdomein. “Deze bundeling is heel waardevol”, meent voorzitter Christine Vanden Avenne.

“We zouden graag tegen januari 2025 verhuizen en hopen tegen dan ook wat subsidies te hebben om een keukentje te kunnen bij bouwen. Bedoeling zou zijn om op die manier met voedseloverschotten onder andere soep te maken. We zijn blij dat we zo voortaan deel van een groter verhaal kunnen uitmaken.”

“We zullen op termijn ook alleen maar op voedsel meer focussen. Vroeger verdeelden we ook tweedehands speelgoed en kledij aan wie het nodig had, maar die functies overlappen nu wat met de Fietsbieb en Babytheek. Daardoor zullen we ons nog meer kunnen toeleggen op voedsel voor wie het nodig heeft. Op die manier kunnen we wie het nodig heeft nog beter helpen en dat is uiteindelijk het doel.”

Opening

De opening werd druk bijgewoond door verschillende politici, waaronder ook de Vooruit-fractie, die het item in het verleden meerdere keren op de raad bracht.

“Blij dat er nu werk is van gemaakt is, al dromen we op termijn van een gezamenlijke locatie die eigendom is van de stad. Zo willen we van de bib, eens die naar de Cultuurfabriek verhuist, een Sociaal Huis maken met plek voor al die initiatieven en zit de stad ook niet langer met een huur die ze moet betalen”, besluit raadslid Eva Bossuyt.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier