Festivalbandje garandeert toegang tijdens Waregem Koerse Feesten

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

“Wij mogen al heel tevreden zijn dat wij de feesten van 26 augustus tot 1 september in deze traditionele vorm kunnen aanbieden. Maar iedereen die wil genieten van de kermis en alle andere activiteiten moet een mondmasker op zak hebben. Voor de massaspektakels zoals de twee muziekfestivalavonden in Park Casier en Waregem Koerse zelf heb je een speciaal bandje nodig”. Dat laat burgemeester Kurt Vanryckeghem weten, een week voor de festiviteiten op donderdag 26 augustus om 18 uur met een confettikanon letterlijk op gang worden geschoten. “Veiligheid voor iedereen: dat is het waarover het nu gaat.”

Een mondmasker op zak hebben is nodig wanneer blijkt dat er op bepaalde locaties te veel publiek is. Er is doorlopend crowdcontrole waarbij het aantal bezoekers wordt geteld. Op advies van de politie is het dan mogelijk dat de burgemeester bepaalde zones of straten tijdelijk laat afsluiten tot er weer voldoende ruimte is voor het publiek. Dat geldt voor de kermis op het Marktplein, de Kleinste Steeple en het multiculturele Mabatobato in park Casier, de Jaarmarkt.

Voor de Nacht van de Humor, de twee festivals Waregem Koerse Music in park Casier en Waregem Koerse op de hippodroom gelden extra maatregelen, aangezien het over massaspektakels gaat met een grote publieke opkomst. Daarvoor moet iedereen een CovidSafeTicket kunnen voorleggen op basis van een vaccinatiecertificaat, een geldig herstelcertificaat of een recent testcertificaat.

Burgemeester Vanryckeghem: “Dat CovidSafeTicket heb je nodig om een koersefestivalbandje van de stad af te halen in een van de vier aanvraagchalets: op de Markt, aan de ingang van park Baron Casier in de Stationsstraat, aan de ingang van park Baron Casier in de Marcel Windelsstraat en op de Nacht van de Humor/De Kleinste Steeple. Het is belangrijk dat je het bandje toch zo vroeg mogelijk afhaalt om grote files te vermijden. Afhaalmomenten vind je terug op de website van de stad.”

Acht circuits

Ook voor de hippodroom heb je zo’n bandje nodig. De procedure om dat te bekomen is dezelfde. Ophalen kan je de dag zelf of in het secretariaat van Waregem Koerse in de Holstraat.

“Ik wil nog eens het belang van dat festivalbandje benadrukken”, haalt de burgemeester aan. “Zonder kan je niet naar de optredens van Koerse Music zaterdagavond 28 en maandagavond 30 augustus in park Casier. Ook niet naar de Nacht van de Humor vrijdagavond 27 augustus of naar Waregem Koerse dinsdag 31 augustus. Doe dat allemaal vooraf, dat is eigenlijk het gemakkelijkste. Op de dag van de Koerse is de Holstraat afgesloten en zijn er acht banen of circuits voor het publiek. Voor wie al een bandje heeft, zijn er twee fastlines, zodat die mensen onmiddellijk de hippodroom op kunnen. Op die manier hopen wij lange rijen te vermijden.”

Geen vuurwerk

Op het programma van de Koersefeesten zijn wel enkele activiteiten geschrapt, omwille van corona. “De steepleworp voor de kinderen onmiddellijk na de opening donderdagavond zal niet plaatsvinden. Traditioneel gooit het schepencollege vanop het balkon van het gebouw van Belfius speelgoedjes en knuffels te grabbel. Maar deze keer niet. Er is ook geen stadsreceptie in het stadhuis. En het vuurwerk dat normaal volgt na de Koerse op de hippodroom is ook geschrapt. Volgend jaar komt dat wel allemaal terug.”

“Ook nog aangeven dat door de werken in het Pand verschillende foorkramers een andere plek op het Marktplein krijgen toegewezen, vooral op de ruimte voor de ingang van het Onze-Lieve Vrouw Hemelvaartinstituut, waar traditioneel de Decadance staat”, stipt Kurt Vanryckeghem aan. “Die krijgt nu een plaatsje net voor de werfzone van het Pand. In totaal zijn er een vijfentwintigtal kermisattracties.

Voorts is er op vele locaties camerabewaking, zoals dat al de voorbije jaren het geval was. “En er staan ook weer afvaleilandjes van intercommunale Imog plus extra openbare toiletten.”

Info: www.waregem.be