Femma Beveren zet werking stop, corona niet enige oorzaak

Greet Vanzieleghem. (foto SM)
Greet Vanzieleghem. (foto SM)
Redactie KW

Femma Beveren – dat in 1952 begon als KAV, maar in 2012 zijn naam wijzigde – heeft de handdoek in de ring gegooid. Een beslissing die naast het dalende aantal leden versneld werd door de coronapandemie. “Aanvankelijk zouden we verderdoen met minder activiteiten, maar corona heeft er anders over beslist”, aldus kernlid Greet Vanzieleghem.

“Femma Beveren werd in 1952 opgericht, toen nog onder de naam KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde, red.) ”, steekt kernlid Greet Vanzieleghem (59) van wal. “Vorming, dienstverlening en belangenverdediging waren de belangrijkste pijlers om vrouwen aan de haard uit hun isolement te halen.”

“In 2012 volgde dan de naamswijziging, omdat onze vereniging iedereen wilde bereiken, niet alleen de katholieken. In onze topdagen bereikten we meer dan 400 leden, maar die tijden liggen al ver achter ons. Het ledenaantal is al jaren in dalende lijn, ik denk dat we nu zo’n 54 leden hadden.”

Risicogroep

“Aanvankelijk waren we van plan om onze werking verder te zetten, maar onze activiteiten terug te schroeven tot één per maand. Maar corona heeft daar anders over beslist. We hadden per mail een bevraging gedaan bij onze leden of ze het zagen zitten dat we onze activiteiten zouden herstarten, maar de meningen waren verdeeld. Logisch dat er twijfel was, want heel wat van onze leden zijn niet meer van de jongsten en behoren dus tot de risicogroep in deze coronatijden.”

“Daardoor rees bij sommige bestuursleden de vraag of onze werking nog de moeite was. We zitten in een shop- en zapcultuur, waarbij de mensen kijken naar het aanbod bij de verschillende verenigingen en zich niet meer willen engageren als lid. Veel nieuwe leden kwamen er dus niet meer bij en ook het bestuur kromp zienderogen. Bovendien kwam het werk telkens op dezelfde schouders terecht bij het organiseren van evenementen.”

“Daarom hebben we beslist om ermee te stoppen. Een heel moeilijke beslissing, maar binnen een paar jaar hadden we toch de handdoek moeten gooien.”

“Normaal hadden we op 17 december nog onze kerstfeestje, waarop we afscheid konden nemen, maar dat mag door de huidige coronamaatregelen niet plaatsvinden.”

“Maar langs deze weg wil ik iedereen bedanken die zich de voorbije jaren met hart en ziel heeft ingezet voor Femma”, aldus de Beverse, wiens mama Mariette Devos jarenlang secretaris en tot twee keer toe voorzitter van Femma was. Ook haar zus Ria Vanzieleghem – CD&V-gemeenteraadslid in Roeselare – was even actief als voorzitter.

Vriendin voor het leven

“Het loslaten is niet simpel, maar we blikken terug op een rijke geschiedenis met heel mooie momenten. Heel wat leden zijn vriendinnen voor het leven geworden. We zullen er dan ook alles aan doen om die vriendschap in stand te houden door geregeld nog eens af te spreken. Ons jaarlijks etentje zullen we dan ook in stand houden.”

“Wat mij het meest zal bijblijven? De sfeer en samenhorigheid in onze groep. Iedereen had haar eigen karakter en speelde op haar manier een rol in de werking. Bovendien was de dankbaarheid altijd enorm groot. Ik zal Femma missen”, besluit Greet, die samen met Francine Verbeke en Karoline Debaeke het leidend team vormde. De voorbije maanden sprong Det Vandermeeren bij door gezondheidsproblemen bij Francine en Karoline. (Stijn Moerman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier