Feestprogramma om heropbouw kerk van Rumbeke te vieren: “Honderd jaar terug in de tijd”

Scenarist Raoul Boucquey en algemeen coördinator Jo Spyckerelle. © AD
Redactie KW

17 oktober 1918, één van de laatste dagen van WO I. De verliezende Duitse troepen trekken zich terug maar eerst dynamiteren ze vele kerktorens in West-Vlaanderen. In 1922 begint de heropbouw en 1924 is die klaar. Vandaag zijn we een eeuw later en dat wordt met een uitgebreid en gevarieerd programma het hele jaar door herdacht en gevierd. Het eerste en tweede weekend van juni wordt het aangenaam druk om en rond de Sint-Petrus en Pauluskerk

Op zaterdag 1 juni gaat bisschop Lode Aerts voor in de eucharistieviering van 17.30 uur. “We hebben alle 100-jarigen en hun familie, die in Rumbeke wonen, als eregasten uitgenodigd om die speciale viering bij te wonen”, vertelt diaken Antoon Vanhuyse. De drie Rumbeekse koren Gregorius, Zilverberg en Sint-Henricus en het kinderkoor van De Verrekijker zullen de mis muzikaal ondersteunen. Op het einde is er bij een goed glas ‘Slosse’ wijn of Petrus- en/of Paulusbiertje mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Via streaming zal de eucharistieviering thuis en in de woonzorgcentra op het scherm te volgen zijn. Ga daarvoor naar www.vawa.be dan naar de knop live streaming.

KerkTheaterWandelingen

De dag nadien, zondagnamiddag 2 juni zijn er de KerkTheaterWandelingen. Naar aanleiding hiervan hadden we een boeiend gesprek met Raoul Boucquey, die tekende voor het scenario en de regie en Jo Spyckerelle, algemeen coördinator PetrusPaulus100.

“De KerkTheaterWandelingen zijn een belevingsspektakel dat je terug katapulteert naar de tijdssfeer van ongeveer een eeuw geleden, toen de kerk van Rumbeke als een feniks uit zijn oorlogsassen herrees”, vertelt Raoul. Ze zijn een volkse evocatie van het sociaal-religieuze leven en godsdienstige rituelen van ongeveer 100 jaar geleden in en rond de Sint-Petrus en Pauluskerk.

“Het zou zonde zijn dit te moeten missen en die zonde kunnen we helaas niet vergeven” – coördinator, Jo Spyckerelle

Op beide zondagnamiddagen 2 en 9 juni zijn er telkens vijf sessies om 14, 15, 16, 17 en 18 uur met start en einde in PC Den Hazelt.

Na de verwelkoming met een glaasje bubbels en twee sfeerprojecties start op de koer van Den Hazelt de processie naar de kerk. Niet één, maar tien processies over de twee zondagen. In de processie lopen onder meer trommelaars, de kruisdrager, wierookzwaaiers, zangers en zangeressen, kinderen met borden en palmtakken en een champetter mee. Kortom, een processie uit de oude doos zoals die destijds in vele steden en gemeenten meermaals per jaar uitging.

Oude rituelen

Aan de kerk aangekomen gaan de deelnemers de kerk binnen voor het bijwonen van een volkse evocatie van oude rituelen zoals: doop, biecht, zondagspreek en Blasiuszegening. Het geheel is overgoten met een milde humorsaus en met passende hapjes en drankjes. “Elke wandeling is beperkt tot maximaal 30 deelnemers. Zondag 2 juni is reeds volledig volzet. Bestel je tickets nu voor de wandelingen op zondag 9 juni. Het zou zonde zijn dit te moeten missen en die zonde kunnen we helaas niet vergeven!”, besluit coördinator Jo Spyckerelle met een knipoog.

Tickets 20 euro/pp inclusief hapjes en drankjes. Vrijetijdspas en 25 jaar > 10/pp. Kinderen 12 jaar vergezeld van een betalend persoon is gratis. Voor tickets: www.petruspaulus100.be. Lukt het niet om online te bestellen, stuur dan een mail naar info@petruspaulus100, of bel naar Tonie Soete 0476 33 31 86.

De KerkTheaterWandelingen zijn een realisatie van de werkgroep PetrusPaulus100 in samenwerking met: Theater Vereenigde Vrienden, Basisschool De Verrekijker, Gregoriuskoor, Sint-Henricuskoor, Toeristenbond De Trekvogels, Gezinsbond, Antenneploeg Sint-Petrus en Paulus, Blasiuscomité, Vawa. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier