Familie in shock: nis met urne van Brugse grootouders leeg gehaald
Tot groot verdriet van een Brugse vrouw was de nis van haar grootouders leeg, toen ze het graf wou bezoeken op de centrale begraafplaats in Assebroek. Zij beweert dat zij niet verwittigd werd van het einde van de concessie. Schepen voor Burgerzaken Jasper Pillen ontkent: “Brugge doet meer dan wij decretaal verplicht zijn.”
Deze week stuurde Bruggeling Freddy Verbrugghe een aantal boze e-mails naar het stadsbestuur. Vooral de diensten Burgerzaken en Openbaar Domein moeten het ontgelden. “Toen mijn dochter op zondag 31 oktober het graf van haar grootouders wilde bezoeken op de centrale begraafplaats, voelde ze enkel verdriet en ongeloof toen ze de lege nis zag. Daar stond ze, met haar bloemetjes. Geen enkele verwittiging, geen brief, geen bordje vorig jaar op de begraafplaats, gewoon weg!”, zucht de boze vader?
Verwittigd?
“Als een concessie verloopt, vind ik het normaal dat de mensen schriftelijk worden verwittigd, zij het per e-mail, of via een klassiek schrijven of een telefonisch gesprek”, vervolgt Freddy Verbrugghe. “Maar neen, je moet tegenwoordig zelf je weg gaan zoeken in “het reglement” van de website van de begraafplaats. Daarin stond tot 3 november dat ze dat niet meer doen.”
“Ondertussen werd het reglement, na mijn boze klachtbetuigingen, gewoon snel weer eventjes bijgesteld. Dit getuigt toch van totaal gebrek aan respect voor de overledene en de familie. Nu vragen wij een bewijs dat er vorig jaar een bericht stond aan de nis dat de concessie zou vervallen het komende jaar, maar dat kunnen ze niet want er stond helemaal geen bericht”, beweert de veroontwaardigde Bruggeling.
Akelig
Schepen voor Burgerzaken Jasper Pillen toont empathie met hetgeen de familie beleefde: “Dit is akelig, je wenst dit niemand toe. Maar Brugge leeft haar decretale verplichtingen nauwgezet na. De wet voorziet dat één jaar voor het beëindigen van de concessie zowel aan de ingang van de begraafplaats als bij het graf paaltjes geplaatst worden met die mededeling. Het zijn de arbeiders van de dienst Openbaar domein van mijn collega schepen Mercedes Van Volcem die hiermee belast worden. Dat doen ze zorgvuldig, het wordt trouwens gecontroleerd. Het is dus fout te beweren dat het beëindigen van die concessie geen jaar lang op het kerkhof aangekondigd werd.”
“Bovenop die decretale verplichting heeft mijn voorgangster Ann Soete een online service geactiveerd: familieleden kunnen via een website nagaan wanneer de concessie afloopt. Mensen zonder internet kunnen aan de ingang van de begraafplaats met medewerkers van het kerkhof die online tool raadplegen.”
Brieven
“Zelf heb ik nu het initiatief genomen om voortaan brieven te sturen naar Brugse families waarvan de vertegenwoordiger gekend is bij de stadsdiensten. In de toekomst zullen bij het verlenen van de concessie ook contactgegevens genoteerd worden, zodat de familie tijdig kan verwittigd worden. Dat is een extra dienstverlening die Brugge verleent, we zijn daar niet toe verplicht. Dit initiatief is helemaal niet het gevolg van dit concrete dossier, het staat er volledig los van.”
“Overigens kunnen en mogen onze ambtenaren geen brieven of e-mails versturen naar alle concessiehouders. We beschikken niet over al die gegevens en onze stadsdiensten mogen niet zomaar beginnen snuisteren in de bevolkingregisters. Voor oudere concessies van vijftig jaar is het trouwens vaak onbegonnen werk om nog familieleden op te sporen. Overigens is er ook nog de aansprakelijkheid van de nabestaanden, zij moeten zelf ook in het oog houden wanneer de concesie verstrijkt!”
Urne bewaard
“Maar ik heb ook goed nieuws voor de man die boos is op onze stadsdiensten: de urne is niet spoorloos, ze wordt nog bewaard, de man kan ze komen afhalen of zelfs nog een nieuwe concessie aangaan voor zijn voorouders”, aldus Jasper Pillen. Voor 2021 blijken nog 355 concessies niet verlengd te zijn, waardoor ze eind dit jaar vervallen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier