Familie Desmet is zicht op zee kwijt nadat verlichtingspaal vlak voor balkon is geplaatst: “Ik kan die paal zelfs aanraken”

Het zicht wordt door de paal belemmerd, die je zelfs kan aanraken. © DC/gf
Stefan Vankerkhoven

Sedert mei staat er een verlichtingspaal vlak voor de terrassen van de appartementen op de hoek van de Koning Ridderdijk met de Noordzeelaan in Westende. “Ik kan die zelfs aanraken”, zegt bewoner Christophe Desmet, wiens zicht op zee verstoord wordt. Tevergeefs klopte hij bij het gemeentebestuur en bij Fluvius aan. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Tien jaar geleden kocht de familie Desmet-Herreman een hoekappartement in residentie Trianon, op de hoek van de Koning Ridderdijk met de Noordzeelaan in Westende. “Het complex dateert uit de jaren 1970 en is niet meteen het mooiste gebouw in deze badplaats, maar het fantastisch zeezicht richting Nieuwpoort zorgde voor een instant wauw-effect”, begint Christophe Desmet.

Paal wel heel dichtbij

Tot 14 mei jongstleden. Die ochtend stelde Christophe vast dat er in het midden van zijn balkon plots een verlichtingspaal verrezen was. “Die paal staat letterlijk in het midden van het mooie weidse zicht. Vanop mijn terras kan ik die paal zelfs fysiek aanraken”, hekelt Christophe Desmet. “Ons zicht is dus verstoord. Het enige voordeel: als het brandt, kan ik nu met die paal wel snel beneden zijn”, voegt hij er met een kwinkslag aan toe.

“Voordeel: als het brandt, kan ik met die paal nu snel beneden zijn” – Christophe Desmet

De paal loopt door tot aan het appartement op de vierde verdieping. Alle hoekterrassen van residentie Trianon hebben nu een verstoord zicht. Christophe Desmet nam contact op met Fluvius, maar de beheerder van de openbare verlichting kaatste de bal richting Middelkerke: de verlichtingspaal is eigendom van de gemeente, die de opdracht gaf voor de plaatsing.

Over hoofd gezien

Bijgevolg nodigde de bewoner de ambtenaren van de stedelijke Dienst Domein en Gebouwen uit om zelf de ‘ongelukkige plaatsing’ in zijn woonkamer te komen ervaren. “Wellicht is de locatie gekozen vanuit het oogpunt vanop de dijk en is het zicht vanuit de flats even vergeten”, voegde Christophe Desmet er beleefd aan toe.

Genieten van een drankje, met zicht op... paal.
Genieten van een drankje, met zicht op… paal. © gf

Hij wijst ook op het veiligheidsaspect: “Stel je voor dat iemand het idee krijgt om vanop zijn balkon naar benden te glijden via die paal. Wie zal dan de verantwoordelijkheid dragen?”

Lichtstudie

In het antwoord op de brief van Christophe Desmet stelt de Dienst Domein & Gebouwen dat de lichtmasten en armaturen aan de gevels geplaatst werden na een lichtstudie, uitgevoerd door specialisten, en in samenspraak met Fluxys: “Er moest voldoende spreiding zijn zodat de hele Zeedijk verlicht wordt, met zo weinig mogelijk hinder voor de bewoners. Daarom werden de palen zo veel als mogelijk in de zijstraten geplaatst.” (lees verder onder de foto)

De paal staat zo dicht dat je ze kan aanraken.
De paal staat zo dicht dat je ze kan aanraken. © gf

“Op het openbaar domein is het aan de netbeheerder om de plaatsing te bepalen. We vrezen dat er geen wijzigingen mogelijk zijn. U kunt zelf een aanvraag indienen voor verplaatsing bij Fluvius, zij zullen intern de staving nagaan en bezorgen u dan een offerte”, besluit de Dienst Domein & Gebouwen.

Doorschuifpolitiek

Christophe Desmet laakt het ‘gebrek aan empathie’ en de ‘doorschuifpolitiek’ van deze stadsdienst: “Dit is geen minimale overlast. Geen enkel studiebureau dat zichzelf ernstig neemt en werkt in opdracht van een gemeenschap zou hiervoor zijn fiat geven. Er is vooraf nooit een plaatsbezoek geweest. Daaruit zou misschien gebleken zijn dat de verlichting enkele meters kon opgeschoven worden of geplaatst worden op de gevel, zoals gebeurd is op andere plekken.”

“Die paal staat daar goed” – Jean-Marie Dedecker

Omdat hij geen reactie meer kreeg op zijn brief, contacteerde de bewoner tevergeefs burgemeester Jean-Marie Dedecker en alle Middelkerkse schepenen. De Vlaamse Ombudsdienst adviseerde hem om samen met de andere bewoners een klacht in te dienen bij Fluvius. Hij overweegt nu een juridische procedure aan te spannen bij de vrederechter.

15 centimeter

Hoe reageert de Middelkerkse burgemeester hierop? “Die verlichtingspaal staat daar goed”, vindt Jean-Marie Dedecker. “Hij heeft amper een diameter van 15 centimeter. Als die man, die een hoekappartement bewoont, nu zegt dat hij zijn zicht op zee kwijt is, moet hij een nieuwe bril kopen. We hebben net onze zeedijk vernieuwd en gaan daar nu niks meer aan veranderen. Eerst wilden we de verlichting laten verankeren in de gevels. Maar daar kwam ook protest tegen…”

Inmiddels rondde de klachtendienst Fluvius het dossier af: “We kunnen die paal niet verplaatsen zonder toestemming van de gemeente Middelkerke.”

Microfoon

Christophe Desmet is onthutst: “Tien jaar geleden hebben wij dit appartement gekocht om mijn ouders een gelukkige oude dag aan zee te bezorgen. Ze zijn 75 en 82 jaar oud. We kozen specifiek een hoekflat, zodat ze nog wat beschut op het terras kunnen zitten als de harde westenwind vanuit zee waait. En nu kijken ze op een verlichtingspaal. Er is daar nu trouwens een microfoon aan gehangen. Ik hoop dat mijn vader, die hartpatiënt is, niet te veel schrikt als daar plots luid ‘aandacht, einde van de bewaking’ weergalmt…”

“Ik zal nu, ten einde raad, proberen medebewoners warm te maken om een gerechtelijke procedure op te starten”, aldus Christophe Desmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier