Familie Delforge verkoopt dit eindejaar oliebollen van op eigen koer in Roeselare
Nog zeker tot zondag 10 januari staat Caroline Delforge met het oliebollenkraam van de familie thuis in de Zwaaikomstraat. Zo hoopt ze toch nog op een fijn einde van 2020, want voor de kermisfamilie Delforge was het geen fijn jaar. De meeste grote kermissen werden afgelast, een leven op de baan werd ingeruild voor hun woning in de Zwaaikomstraat. “Dat was even aanpassen, maar het voordeel is wel dat we nu eindelijk onze buren hebben leren kennen”, lacht Caroline.
De naam Delforge vind je al vele generaties terug op de grootste kermissen in ons land, waar de familie kermisbezoekers verwent met heel wat lekkers, van oliebollen tot frietjes of appelbeignets. Naast een grote frituur hebben ze vier gewone eetkramen en ook nog een reuzeglijbaan, waar jong en oud van een hoge helling naar beneden kan glijden.
Afgelopen jaar was het ook voor Kurt en Mercedes en de kinderen Nicolas en Caroline flink anders. “Vlak voor de eerste lockdown stond alles al in Gent voor de halfvastenfoor, maar die moesten we dan inderhaast afbreken”, begint Caroline te vertellen. “De eerste weken hebben we afgewacht, ik denk dat er niemand op dat moment echt wist wat er zou komen. Uiteindelijk bleek dat kermissen niet voor direct zouden zijn en dus beslisten we om op onze koer het kraam te openen en op bestelling te werken. Dat was een groot succes, maar praktisch niet ideaal. We waren voortdurend op de baan en het was een heel karwei om ervoor te zorgen dat de oliebollen nog warm genoeg waren. Maar het was beter dan niets en door overal rond te rijden heb ik de regio een pak beter leren kennen. En dat niet alleen, door zo vaak thuis te zijn, weten we nu eindelijk wie onze buren zijn!”
Kermisbeleving
Na de eerste lockdown waren ze maar wat blij om eindelijk de baan op te trekken. “Al was ook dat eerder beperkt. We stonden in Hasselt en Tongeren en normaal stond daarna Luik op het programma, maar die werd op het laatste moment afgelast. De zoveelste teleurstelling. Tussendoor konden we ook enkele weken in Kortrijk staan, maar een normaal kermisjaar kun je het allesbehalve noemen”, aldus Caroline. “Met de tweede lockdown hebben we ons kraam in de Zwaaikomstraat opgesteld, waar de mensen elke dag in de namiddag om oliebollen en ander lekkers kunnen komen. Net zoals op de kermis, maar dan zonder muziek en met iets minder sfeer. Je merkt dat de mensen en zeker de kinderen het leuk vinden om langs te komen. De geur en vele lichtjes zorgen toch voor wat extra beleving. Het doet ons plezier dat de mensen toch de weg naar ons gevonden hebben. Niet vanzelfsprekend, want we zijn hier omgeven door grote bedrijven. Het is niet zoals op een normale kermis, maar we blijven bezig en we zijn thuis dus dat is best gemakkelijk. Thuis is het in de winter bovendien nog ietsje warmer dan in de woonwagen”, lacht Caroline.
“Normaal kom ik op kerstavond van Hasselt, nu is het gelukkig een pak dichter”
“We missen het kermisleven, de collega’s en vrienden van op de kermis. Normaal zie je hen elke dag, nu hoogstens via een of ander digitaal gesprek. Ook financieel is het niet gemakkelijk. Wie kan opent thuis, maar dat is voor heel wat zaken niet mogelijk”, stelt Caroline. “De eerstvolgende grote kermis is normaal in Aalst naar aanleiding van het carnaval. Carnaval is afgelast, maar over de kermis zelf is er nog geen duidelijkheid. We kunnen maar hopen op een zo normaal mogelijk kermisjaar 2021, ook al zal het sowieso nog met beperkingen zijn.”
Kerstavond
“Normaal sta ik tijdens het eindejaar zes weken lang op Winterland in Hasselt en verblijf ik daar. Op kerstavond kom ik wel naar Roeselare om samen met de familie te vieren, al is het telkens rushen. We sluiten pas om 18 uur en Hasselt is natuurlijk niet bij de deur. Echt rustig kerstavond vieren zit er niet in, zeker niet omdat Kerstmis traditioneel een heel drukke dag is aan ons oliebollenkraam en we dus tijdig terug in Hasselt moeten zijn. Dit jaar zal dat anders zijn. Nu ben ik direct thuis, ik zal er dus meer dan ooit van kunnen genieten, maar helaas ook met minder volk!”
Het kraam vind je op de koer van de familie Delforge in de Zwaaikomstraat 44.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier