Extra stewards moeten wachtrijen aan Brugse kerstmarkt indijken (hoewel van een overrompeling geen sprake is)

Door het scannen van de Covid Safe Tickets staan al snel wachtrijen aan de ingang van de kerstmarkt, maar extra stewards moeten dat probleem oplossen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Door het gure regenweer blijft de grote massa voorlopig weg van de kerstmarkten en het lichtparcours Wintergloed in Brugge. Toch ontstaan er geregeld wachtrijen bij het scannen van de coronapas. “We gaan daarom meer stewards inschakelen om een en ander vlotter te laten verlopen”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Wat het kerstmarktje op ‘t Zand betreft, hopen we dat er wat meer volk afkomt, want daar dreigen de standhouders af te haken.”

Lage temperaturen zijn voor een kerstmarkt en andere najaarsanimatie geen probleem; regenweer is dat wel. Dat is duidelijk te zien aan de opkomst voor de kerstmarkt en het lichtparcours Wintergloed in Brugge. Er is wel wat volk, en zeker op de Markt is er op de betere momenten een gezellige drukte, maar het is in niets te vergelijken met de jaren waarin het zeker in het weekend op de kopen lopen was. Al zullen de waarschuwingen van virologen en politici om contacten te beperken daar ook wel mee te maken hebben.

Wij gingen maandag in de vooravond zelf een kijkje nemen op de kerstmarkt op de Markt. Daar stond een wachtrij van zo’n 10 à 15 meter. Hoewel de stewards – anders dan tijdens de eerste twee dagen – niet alleen het Covid Safe Ticket (CST) scanden, maar ook nog eens de identiteitskaarten controleerden, verliep het al bij al vlot en raakten we in een vijftal minuutjes binnen. In de grote koepeltent, ook wel ‘dôme’ genoemd, zaten aan bijna alle tafeltjes groepjes mensen.

Polsbandjes?

“Er loopt hier inderdaad wel wat volk rond, maar in vergelijking met andere jaren is dat wel beperkt natuurlijk”, zegt Johan Verwilst, een horecaman in hart en nieren die al jarenlang een drankkraampje exploiteert op de kerstmarkt. “Maar we gaan niet te veel klagen. We zijn al tevreden dat we hier überhaupt mogen staan. In Leuven of Gent is er helemaal geen kerstmarkt. Ik vind het dus een moedige keuze van het stadsbestuur dat het evenement hier mag doorgaan. En een overrompeling, met foto’s daarvan die overal gretig zouden gedeeld worden, is zeker ook niet nodig. Want dat zou misschien aanleiding zijn om de kerstmarkt alsnog af te schaffen in deze gevoelige coronatijden.”

“Ik vind het een moedige keuze van het stadsbestuur dat het evenement mag doorgaan, dus we gaan niet klagen”

“Of die mondmaskers en de controle van de coronapas de mensen tegen houden om te komen? Ik denk dat het vooral het slechte weer is dat de mensen nu thuis houdt, maar die coronamaatregelen spelen ook mee natuurlijk. Zaterdag en zondag moesten de mensen in de regen staan wachten tot ze gescand waren. Daar hoor ik wel over klagen. Misschien kan er beter met een systeem gewerkt worden zoals in Brussel. Daar zijn er een aantal punten in de stad waar je coronapas wordt gescand en waar je dan een gekleurd bandje om de pols krijgt waarmee je op alle kerstmarkten binnen kan. En in bepaalde zones telt het ook voor de horeca, dacht ik. Dat zou misschien vlotter zijn dan het iedere keer opnieuw te moeten tonen.”

Johan Verwilst baat een van de kraampjes op de kerstmarkt uit: “We zijn al lang blij dat het niet afgeschaft is zoals in Gent.”
Johan Verwilst baat een van de kraampjes op de kerstmarkt uit: “We zijn al lang blij dat het niet afgeschaft is zoals in Gent.” © Davy Coghe

Met de kerstkraampjes in containervorm hebben de standhouders zich intussen min of meer verzoend. “In het donker en met kerstbomen errond en mooie verlichting erbij is het best geslaagd. Maar overdag is het wel moeilijker om dat gezellig te maken. Die constructies zijn ook nogal fragiel, heb ik de indruk. Toch in vergelijking met die houten chalets van de voorbije jaren. Maar goed, zoals gezegd, het is al een mooie zaak dat de kerstmarkt mag doorgaan.”

Identiteitskaart

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) bevestigt dat het inderdaad een voorzichtige opstart is van de kerstanimatie in zijn stad. “Dat is in deze omstandigheden, met het coronavirus dat ons blijft teisteren, misschien nog zo erg niet. We willen wel iets doen aan de lange wachtrijen voor het scannen van de coronapas die we vooral in het weekend zagen. Maandag was er overleg met organisatoren Brugs Handelcentrum en met Brugge Plus vzw. We zijn overeengekomen om meer stewards in te schakelen en met meer rijen te werken”, stelt de burgemeester.

“Wat die controle zelf betreft: de stewards vragen nu inderdaad ook naar de identiteitskaart, omdat alleen zo een echt sluitende controle mogelijk is. Ik besef dat daar wat kritiek op komt, want eigenlijk mogen enkel politiemensen en beëdigde ambtenaren een identiteitskaart controleren. Daarom hebben we afgesproken dat mensen die hun identiteitskaart weigeren te tonen aan een steward niet meteen weggestuurd worden, maar er de politie bij roepen die dan wel een controle kan uitvoeren. En wat de grote koepeltent betreft, waarvan nogal wat mensen zich afvragen of die wel coronaveilig is, zal er gekeken worden voor meer verluchting.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier