Extra opvang tijdens de paasvakantie in Poperinge
Tijdens de paasvakantie zet Poperinge alle zeilen bij om kinderen en tieners een attractieve opvang aan te bieden. Naast een extra aanbod via Popsjot en een uitgebreide werking van IBO Hopsakee vangt de stad de geannuleerde werking van een aantal lokale jeugdorganisaties op via noodopvang.
Tijdens de huidige extra vakantieweek levert de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee al een zware extra inspanning om de scholen te helpen bij de opvang, maar de reguliere paasvakantie, van 6 tot 16 april, vraagt pas echt extra engagement.
Kampen Popsjot
Popsjot biedt opnieuw een boeiend programma meerdaagse kampen aan voor kinderen en jongeren van 4 tot 14 jaar. Ondanks de strengere maatregelen – met bubbels van maximum 10 kinderen – blijft de volledige programmatie zo goed als volledig overeind. Een grote opluchting voor de vele ingeschreven kinderen én hun ouders.
“Om dat alles mogelijk te maken, zochten de jeugddienst en de sportdienst voldoende lesgevers en begeleiders voor iedere bubbel. Tegelijk zocht en vond Popsjot voldoende extra locaties: verscheidene kampjes gaan bijvoorbeeld door op de Vroonhofsite”, vertelt schepen van jeugd Ben Desmyter (CD&V).
“De afgelopen weken deden de Popsjot-organisatoren hun uiterste best om alle reservelijsten weg te werken. Op dit moment zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij. Wie over het kansentarief via de UiTPAS beschikt, krijgt een korting van 80% bij inschrijving”, vult schepen van sport Klaas Verbeke (CD&V) aan.
Hopsakee volzet
IBO Hopsakee vangt opnieuw een recordaantal kinderen op, met name 150 kleuters en kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Er is geen enkel plaatsje meer vrij: wie zich nu nog aanmeldt, wordt doorverwezen naar Popsjot.
“De begeleidsters werkten in de voorbije weken aantrekkelijke scenario’s en thema’s uit op basis van bubbels van 25 kinderen. Toen de maatregelen vorige week strenger werden, dienden alle voorbereidingen aangepast. IBO Hopsakee zocht en vond extra medewerkers en extra locaties: gelukkig is er de Vroonhofsite met zeer veel buiten- en binnenspeelruimte.
Uiteindelijk zet Hopsakee 18 kinderbegeleiders in, aangevuld met twee vrijwilligers (studenten orthopedagogie Vives) en 11 jobstudenten”, zegt schepen van kinderopvang Loes Vandromme (CD&V).
Noodopvang in de Speelveugel
Speelpleinwerking De Piepauw, die normaal tot 160 kinderen van 2,5 tot 14 jaar opvangt in de paasvakantie, kreeg te weinig voorbereidingstijd en moest de handdoek in de ring gooien. Ook enkele andere jeugdorganisaties dienden hun paaswerking af te blazen.
“Om alsnog opvang te vinden voor die getroffen kinderen zet de stad een noodopvang voor tieners op. Dit alternatief is bedoeld voor kinderen van ouders waarvoor thuiswerk niet mogelijk is of voor kinderen uit een moeilijke opvoedingssituatie”, vertelt schepen Ben Desmyter.
De stad voorziet vier bubbels voor kinderen van 3 tot 14 jaar. Ouders die noodopvang wensen, schrijven zich in via www.popsjot.be onder de noemer ‘Noodopvang paasvakantie’. De kostprijs voor de noodopvang bedraagt 5 euro per dag. Voor mensen met een UiTPAS aan kansentarief kost de opvang 1 euro per dag. Bij inschrijving betaal je voor een volledige week. Wel is een attest van de werkgever verplicht, voor 3 april te sturen naar jeugddienst@poperinge.be: pas daarna is de inschrijving volledig.
Kinderen uit moeilijke opvoedingssituaties nemen het best contact op met de jeugddienst@poperinge.be of 057 33 26 29. De noodopvang loopt elke werkdag van 8 tot 17 uur (behalve op paasmaandag 5 april) in de Speelveugel in de Doornstraat 27, en dit mede dankzij de inzet en het enthousiasme van een aantal animatoren van speelpleinwerking De Piepauw.
“Popsjot, IBO Hopsakee en de noodopvang in de Speelveugel staan garant voor een supervakantie voor honderden kinderen en jongeren”, besluiten de betrokken schepenen. (AHP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier